Hirdetés
. Hirdetés

Fejlesszenek a kicsik is!

|

Az Új Széchenyi Terv keretében a K+F tevékenység hathatósabb támogatását, és az akkreditált innovációs klaszterek létrejöttének serkentését célozzák azok a változások, melyeket a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) és a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. ismertetett sajtóbeszélgetésen.

Hirdetés

Június közepe óta érhetik el a hazai klaszterek az Akkreditált Innovációs Klaszter pályázatot. Az új pályázati rendszert az év első negyedévében dolgozták ki – mondta el Barta E. Gyula, a MAG Zrt. vezérigazgatója. Mint mondta, a magyar klaszterszerveződés és -támogatás magyar modellje példaértékű több európai ország számára is. Magyarországon a klasztereknek három szintje van. Az alakuló és a fejlődő csoportba sorolt klaszterek esetében elsősorban a klaszter fejlesztésére lehet támogatást igényelni, míg a legfejlettebb, ún. akkreditált klaszterek esetében a klasztert alkotó tagvállalatok fejlődését támogatják.

GOP pályázat NFÜ klaszter
GOP pályázat NFÜ klaszter

GOP pályázatok eddigi eredményei

Az akkreditált klaszter címre pályázni kell, amelyet kétévenként kell megújítani – mondta el Siba Ignác, az NFÜ főigazgatója. Az új pályázati  szempontrendszerben kiemelt szerepet kap a foglalkoztatás, a KKV jelleg, az exportorientáltság, az együttműködés és az innováció. A pályázat kiértékelése után az Akkreditációs Testület hozza meg a végső döntést a cím odaítéléséről. Ennek tagjai a MAG Zrt., az NFÜ vezetői, az Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Nemzetgazdasági Minisztérium képviselői, emellett a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület és az Európai Bizottság Kutatási Főigazgatósága is képviselteti magát.

A klasztereket érintő változás továbbá, hogy a Pólus Plusz programirodát integrálták a MAG Zrt.-be, ahol a Stratégiai és Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága keretében létrehozták a Klaszterfejlesztési irodát. Az iroda feladata az elemzések készítése, a tájékoztatás és kapcsolattartás biztosítása, a társadalmi párbeszéd koordinálása, a pályázatok kezelése, a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése és a klaszterfejlesztési politika támogatása. Jelenleg 25 akkreditált klaszter van, de Siba szerint több mint hatvan olyan klaszter van, amelynek van esélye megszerezni a címet. A jelenlegi akkreditáltak között mintegy 5-6 szerepe kulcsfontosságú, ezek főleg a biotechnológia, az IT, az autóipar körül szerveződnek.

A főigazgató elmondta, hogy erősítendő a kisvállalkozói szektorban a kutatás-fejlesztést, szeretnék kiterjeszteni kombinált termékeiket a K+F-re is 10 százalékos önrésszel, 45 százalék támogatással, valamint 45 százalék támogatott hitellel, melynél a hitel 80 százalékára az állam garanciát vállalna. A garanciavállaláshoz a hátteret a Jeremie program biztosítaná. Siba szerint így egyrészt serkenthető a banki hitelezés, másrészt a projektek első szűrését elvégezné maga a bank, ami így gyorsítaná a támogatás folyósítását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.