Hirdetés
. Hirdetés

Gartner: 2024-re 30%-kal csökken a bűnös kriptopénz-tranzakciók száma

|

A közhiedelemmel ellentétben a kriptovaluták nem a névtelen bűnözők menedékei.

Hirdetés

Sőt, az intelligens blokklánc-analitikával felfegyverkezve könnyebb követni a pénz útját a blokkláncokon, mint a hagyományos fizetési hálózatokon, bármilyen kerülő úton is haladjanak. Amit (egyelőre) még mindig nehéz kideríteni, az a különböző blokklánccímeket lopott pénzük mozgatására használó bűnözők személyazonossága, különösen, ha saját üzemeltetésű pénztárcákat használnak.

A Gartner a Predicts 2022: Prepare for Blockchain-Based Digital Disruption című kiadványában azt prognosztizálja, hogy "2024-re a sikeres kriptopénzlopások és zsarolóprogramok kifizetései 30 százalékkal csökkennek, mivel a bűnözők nem képesek a blokklánc-hálózatokon kívül mozgatni és elkölteni a pénzeszközöket".

Hirdetés

Az átlátható blokkláncok sokkal könnyebb platformok a bűnügyi kifizetések nyomon követésére, mint a hagyományos fizetési rendszerek valaha is voltak. Ma körülbelül 23 blokklánc teszi ki az összes blokklánc piaci részesedésének mintegy 99 százalékát. Így a hatékony blokklánc-csalás elleni rendszereknek mindössze 23 teljesen átlátható platformmal kell integrálódniuk, nem pedig több ezer vállalati rendszerrel és fizetési hálózattal.

A nehéz rész a nem körülírható blokklánc metaadatok értelmes információvá alakítása, valamint a valós idejű gépi tanulás és analitika alkalmazása az adatokra. De ha ez jól sikerül, akkor az intelligencia egyszerre képes átlátni az összes blokkláncplatformot, nyomon követni a bűnözői és gyanús fizetéseket és címeket, és azonosítani a gyakran ismétlődő, abnormális pénzmozgási mintákat.

Az olyan gyártók, mint a Chainalysis Ciphertrace, egy Mastercard, az Elementus és a TRM Labs ilyen jellegű betekintést nyújtanak a hatóságoknak a nyomozások során. E szoftvereket egyre gyakrabban használják a tőzsdék és a decentralizált pénzügyi DeFi protokollok is, hogy eleve megelőzhessék a csalásokat.

A Gartner blogja szerint valószínűleg itt az ideje demokratizálni ezeket a csalásmegelőző eszközöket, és lehetővé tenni, hogy az egyes felhasználók közvetlenül megszerezzék őket. Ez lehetővé tenné, hogy proaktívan figyelmeztethessék őket, mielőtt pénzt továbbítanának egy bűnöző címére. Kérdés, hogyan lehet az eszközöket elég átláthatatlanul tartani ahhoz, hogy a bűnözők ne tudják visszafejteni őket, és kitalálni, hogyan kerüljék ki a felderítő és megelőzési eszközöket a jövőbeli rablások során.

A 2021-es nagy nyilvánosságot kapott hackertámadások és zsarolóprogram-támadások azt eredményezték, hogy a bűnözők visszaszolgáltatták az ellopott pénzeszközöket, vagy a bűnüldöző szervek visszakövetelték azokat. A bűnözőknek egyre nehezebb eltüntetni a blokklánc nyomokat, mivel a nyomozók a blokklánc és a láncokon kívüli kurátori adatok elemzésével azonosítják azokat a blokklánccímeket, ahol az ellopott pénzeszközöket parkoltatják.

Ha a lopott pénzeszközöket egyszer megjelölték, nem lehet őket könnyen eltávolítani a blokkláncról későbbi felhasználás céljából anélkül, hogy az éber felek és a bűnüldöző szervek ne foglalnák le őket. Ha mindezt összeadjuk, a bűnözők számára egyre nehezebbé válik a kriptovalutákkal kapcsolatos rablások elkövetése és az ellopott pénzeszközök kriptopénzhálózatokról való eltávolítása.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.