Hirdetés
. Hirdetés

IDC - Belendül a blokklánc

|

Ötven százalék felett bővülhet idén a blokklánc-technológia piaca, és lendülete a következő három évben sem fog lankadni az IDC előrejelzése szerint. Legkeresettebbek a transzparenciát, követhetőséget erősítő vállalati megoldások lesznek, de a kriptopénzek is egyre komolyabb érdeklődést keltenek.

Hirdetés

Blokkláncon alapuló megoldásokra idén közel 6,6 milliárd dollárt költenek majd a vállalatok világszinten, ami a tavalyi piacmérethez képest több mint 50 százalékos bővülést ígér. Az International Data Corporation (IDC) most közreadott kalauza (Worldwide Blockchain Spending Guide, 2021) szerint ez a tempó az évtized közepéig kitart, ezért az elemző 2020-2024 között évente átlagosan 48 százalékos növekedésre számít. Az előrejelzési időszak végére a piac mérete így megközelíti majd a 19 milliárd dollárt.

- Fontos időszak ez a blokkláncpiacon, mert a vállalatok minden régióban és iparágban növelik a technológiára fordított költésüket, mondta James Wester, az IDC kutatási igazgatója. - A járványhelyzetben bebizonyosodott, hogy állóképesebb és átláthatóbb ellátási láncokra, egészségügyi ellátásra, pénzügyi szolgáltatásokra és még sok minden másra van szükségünk, amit a blokklánc-technológiával megvalósíthatnak a szervezetek. Figyelemreméltó fejlemény továbbá, hogy a vállalatok, a pénzügyi intézmények, de még a kormányzatok is komoly érdeklődést mutatnak és beruháznak olyan területeken, amelyeket korábban bizonyos fenntartással kezeltek. Ide sorolhatók például a kriptopénzek, a digitális eszközök, a központi bankok digitális pénznemei, a stabilérmék (kriptopénzek, amelyek értékét más eszközhöz, például amerikai dollárhoz vagy az aranyhoz kötik, ilyen többek között a Tether), valamint a decentralizált finanszírozás.

A beruházási hullám nagyon rövid idő alatt hatalmas hatást gyakorol mindenre - a kereskedelemtől kezdve a pénzügyi szolgáltatásokon át a tőkepiacokig -, mondta az elemző.

Kavarásmentes kifizetések

Blokkláncra a bankok fordítanak legtöbbet, idén a teljes költés közel 30 százalékát a szektor szereplői jegyzik majd, és tortaszeletük - az enyhe méretvesztés ellenére - az előrejelzési időszak végéig a legnagyobb marad a piacon. A pénz- és hitelintézetek körében a határokon átnyúló kifizetések és elszámolások kezelése lesz a blokklánc - egészen pontosan az elosztott főkönyvi technológia (DLT) - legelterjedtebb felhasználása.

A dobogó második fokán a folyamat- és a diszkrét gyártás osztozik, együttes költésükkel a piac több mint 20 százalékát adják. A gyártóiparban az ellátási láncokban mozgó termékek, tételek származási helyének és eredetiségének ellenőrzése a DLT vezető felhasználási területe. A nagy költők listáján a harmadik helyen álló pénzügyi szolgáltatások után a kereskedelem és a biztosítás következik - ezek az iparágak is a kifizetések és a termékek követésére használják leginkább a blokkláncot. Az IDC szerint az előrejelzési időszakban a professzionális szolgáltatók növelik majd leggyorsabb ütemben, évente átlagosan 56 százalékkal DLT-költésüket, de a központi és helyi kormányzatok (53,3 százalék) és az egészségügy (52,7 százalék) beruházási kedve is hasonló ütemben fokozódhat.

Mostanra a sikeres próbaprojektek és bevezetések sora egyértelműen igazolta a technológia létjogosultságát, a blokklánc további térhódításához azonban együttműködésre is szükség lesz, véli az elemző. Az értékláncok minden szereplőjének a hálózat tagjává kell válnia ugyanis ahhoz, hogy a transzparencia kiteljesedjen.

Súlyos szolgáltatások

Technológiát tekintve blokkláncköltésük több mint kétharmadát a szervezetek informatikai és üzleti szolgáltatásokra fordítják majd 2024-ig, ámbár a mérleg kicsit az előbbiek felé billen. A szoftverplatformok részesedése viszont - amely már jelenleg is a második legnagyobb szelet ezen a piacon - a legnagyobb lendülettel, évente átlagosan 52,9 százalékkal fog nőni az előrejelzési időszak végéig.

Közel 2,6 milliárd dolláros idei költésével az Egyesült Államok a világ legnagyobb blokkláncpiaca, amelyet tisztes távolságból Nyugat-Európa (1,6 milliárd dollár) és Kína (777 millió dollár) követ. Az IDC kilenc földrajzi régióra tagolt költési kalauza azonban a világ minden térségében a beruházások gyors ütemű bővülésére számít. A tempót 2024-ig eszerint Kína diktálja majd évente átlagosan 54,6 százalékos növekedéssel, amit Közép- és Kelet-Európa a maga 50 százalékával szorosan követhet.

 

Hirdetés

Cikkünk a Computerworld 2021/8. számában, április 28-án jelent meg

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.