Hirdetés
. Hirdetés

Jön az önellátás kora

|

Hatalmas átalakuláson megy keresztül az energia-előállítás, -tárolás és -felhasználás a megújuló energiaforrásoknak és az IoT-eszközöknek köszönhetően.

Hirdetés

Minthogy egyre fejlettebb, egyúttal egyre olcsóbb a megújuló energia előállításához és tárolásához szükséges technológia, megnyílik az út a felhasználók előtt, hogy maguk állítsák elő a működésükhöz szükséges villamos energiát. A decentralizált energiahálózat életképes alternatívája lehet a hagyományos áramelosztó hálózatoknak, miközben csökkenti a környezetterhelést és az energiafüggést - állítják a Schneider Electricnél. Az alternatív energia előállítása immár annyira költséghatékony, hogy a Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) 2017-es felmérése szerint 2020-ra a megújuló energiaforrások olcsóbbak lesznek a fosszilis üzemanyagoknál.

Hirdetés

Fogyasztókból termelők
Míg a hagyományos erőművekben megtermelt energia szállítása és átalakítása tetemes költségekkel jár, addig a helyszíni energiatermelés javítja a hatékonyságot, csökkenti a környezetterhelést és az energiafüggőséget. Ebben a képletben nem szerepelnek a klasszikus energiahálózat közbülső szereplői: az energiatermelők, az átviteli rendszerek és elosztóhálózatok üzemeltetői. Az egyedüli résztvevő az új típusú fogyasztó, amelynek már nem csupán az energia felvételére és használatára, hanem annak tárolására, sőt akár elosztására is vannak eszközei.

A meglévő szélerőmű-farmot napelemtáblákkal egészíti ki a Seychelles-szigeteken az IRENA

A Schneider Electric mérnökei szerint jó példái ennek a modellnek az elektromos járművek, amelyek amolyan guruló akkumulátorként képesek az áramot eltárolni, később pedig visszatölteni a hálózatba, új üzleti modelleket teremtve ezzel az okosvárosok működéséhez. A jövőben a vállalatok is új bevételi forrásokhoz juthatnak, ha képesek előállítani és tárolni az energiát, igaz, ehhez megfelelő energiagazdálkodási szakértelemmel rendelkező munkatársakra is szükségük lesz.

A piacra belépő új szereplők erősíteni fogják a versenyt, s ennek következtében változni fognak a fogyasztók igényei és magatartása, amihez idővel a szabályozásnak is alkalmazkodnia kell. A forradalmi átalakulás a közműszolgáltatókat érinti leginkább, akiknek fel kell készülniük az új piaci berendezkedésre, az ebből adódó üzleti változásokra, és ezeknek megfelelően kell módosítaniuk működési, illetve pénzügyi folyamataikat. Igaz, a kihívás egyben lehetőség is, hiszen a közműszolgáltatók rendelkeznek a legtöbb energiapiaci szakértelemmel, így az átalakulásból anyagi előnyre is szert tehetnek.

Van rá példa
Egyike azon közműszolgáltatóknak, amelyek már felvették a tempót, az egyesült államokbeli Vermontban működő Green Mountain Power (GMP). Nem csupán saját energiahálózatában telepített ipari lítiumion-akkumulátorokat, de kétezer lakos számára is felajánlotta a lakossági célú változat kedvezményes telepítését. Az akkumulátorok csúcsidőben betáplálják a tárolt energiát a hálózatba, áramkimaradás esetén pedig szünetmentes tápegységekként működnek. Napelemekkel kombinálva 90 százalékos költségmegtakarítás érhető el a használatukkal. A decentralizációban tehát hatalmas piaci potenciál rejtőzik mind a lakosság, mind a közműszolgáltatók és a vállalatok számára, arról nem beszélve, hogy lényegesen könnyebbé teszi az energia környezetbarát előállítását.

MEGFULLADUNK A MŰANYAGBAN
Globális problémává vált a túlzott műanyaghasználat. Évente több mint 300 millió tonnát gyártunk ebből az olcsón előállítható és változatosan felhasználható alapanyagból, a felét ráadásul egyszeri használatra. A környezetszennyezésen túl energiapazarlással is jár a műanyaggyártás, nem véletlen, hogy az Európai Unió idén januárban stratégiát fogadott el a műanyaghulladék csökkentésére. A cél, hogy átgondolják és fejlesszék a műanyagtermékek tervezését, gyártását és újrahasznosítását. Számos vállalatnál igyekeznek bio-, illetve újrahasznosított alapanyagokkal helyettesíteni a műanyagot, de legalábbis kivonni a veszélyes összetevőket.

A Schneider Electric szerint első lépésben tisztában kell lenni a műanyagtermeléssel és -újrahasznosítással kapcsolatos számokkal. A cég EcoStruxure Research Advisor felhőalapú platformja a teljes szervezetre kiterjedően gyűjti és kezeli a fenntarthatósági adatokat, így a műanyag-felhasználáson túl az energia- vagy a vízfogyasztást is. Ezek ismeretében lehet reális célszámokat kitűzni, amelyek tényleges alakulása jól nyomon követhető a szoftver teljesítményriportjaival. Az elért eredmények publikálása növeli az átláthatóságot, és ösztönözheti a műanyag-használati mutatók javítását.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.