Hirdetés
. Hirdetés

Megbénulhat Európában a Facebook

|

Az Európai Unió Bíróságának júliusi döntése nyomán Írország meg akarja tiltani a közösségi hálózatnak, hogy az Egyesült Államokba továbbítsa az EU-s polgárok adatait. Ez pedig a jelenlegi formájában teljesen ellehetetlenítené a globális működésre beállt Facebookot.

Hirdetés

Írország adatvédelmi bizottsága (DPC) felszólította a Facebookot, hogy az uniós adatvédelmi szabályozások értelmében ne továbbítson adatokat az Európai Unióból az Egyesült Államokba. Az erre vonatkozó levelet már augusztus végén megkapta a közösségi hálózat, amely megerősítette, hogy az ír DPC-nek valóban az Európa és Amerika közötti adattranszfer kivizsgálását szeretné. Ez elsőre szőrszálhasogatásnak tűnhet, de ha a kezdeményezés jogilag minden szinten teret nyer, a Facebook jelenlegi működését teljesen ellehetetlenítené.

Hirdetés

Az ír lépés azt a júliusi EU-döntést követi, amely szerint a jelenlegi adatátviteli szabvány nem védi kellőképpen a felhasználók adatbiztonságát, mivel az amerikai törvények lazábbak európaiaknál, és egyebek közt lehetővé teszik, hogy az Egyesült Államok kormánya a megfigyelési törvény alapján EU-polgárokról is adatokat gyűjtsön.

Az Európai Unió Bíróságának döntése érvényteleníti az EU-US Privacy Shieldet, amely megengedte a cégeknek, hogy az EU-s polgárok adatait átküldjék az Egyesült Államokba. A lépést értékelve a Facebook alelnöke, Nick Clegg azt nyilatkozta, hogy cégének újra kell terveznie pozícióit az adatok biztonságos nemzetközi mozgatásával kapcsolatban. A Facebook úgy ítéli meg, hogy a döntés az európai technológiai cégeket, kórházakat és egyetemeket is sújtja, amelyek nem használhatják az amerikai felhőszolgáltatókat és az Európán kívüli call centereket. Ennek hatása pedig túlmutat az üzleti szférán, és veszélyezteti az egészségügyi, oktatási szolgáltatásokat.

A döntést az Egyesült Államok kereskedelmi minisztere, Wilbur Ross is "mély csalódottsággal" vette tudomásul. Ross szerint a gazdaság épp most próbál talpra állni a COVID-19 okozta válságból, és a cégek számára létfontosságú, hogy a Privacy Shield védelme alatt akadálytalanul mozgathassák adataikat.

A közösségi oldal jelenleg nem úgy működik, hogy az európai felhasználók adatai kizárólag európai szervereken vannak jelen, az amerikaiaké amerikai szervereken és így tovább. Globális hálózatként furcsa is lenne, ha mondjuk sikeres visszaigazolás után egy tengerentúli illető nem látná az európai ismerőseinek adatait - márpedig végső soron ezzel járna, ha az EU-ból nem kerülhetnének ki itteni felhasználók adatai. Ugyanígy egy csomó globális cég és szervezet Facebookon végzett kommunikációját bénítaná meg a lépés. Az igazi megoldás persze az EU és az USA adatkezelésének harmonizációja lenne, ez azonban jó pár próbálkozás után sem tűnik működőképesnek, és túlmutat az egyes szolgáltatókon is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.