Hirdetés
. Hirdetés

Merre tovább kollaboráció?

|

Vajon miért van az, hogy sok cégvezető számára mindmáig nagyobb használati értékkel bír egy néhány ezer forintos "buta" GSM-telefon, mint egy sokmilliós, légkondicionált tárgyalóban berendezett fullHD-s, sok képernyős tárgyalótermi videókonferencia-rendszer?

Hirdetés

A válasz: az interoperabilitás. Az a tény, hogy egy mobiltelefon segítségével bármikor bármilyen másik mobil- vagy vezetékes telefont fel tudunk hívni - szemben a manapság használt tárgyalótermi videórendszerekkel, amelyekkel csak egy, a cégen belül lévő másik készüléket lehet hívni -, bizony hiába a HD kép és hang, tetszik, nem tetszik, a GSM-telefon irányába billenti a mérleget. Kicsit olyan ez, mint a fax vagy az e-mail volt a maga korában: amint a technológiai fejlődés elért egy pontot, a penetráció megállíthatatlan volt, mert bármely eszköz képes volt bármely másikkal együttműködni.

Hirdetés

Egészen mostanáig feltörhetetlen és kemény diónak bizonyult az, hogy meglévő videókonferencia-eszközünk egy másik cégnél vagy partnernél használt - tűzfalon kívül lévő - videókonferencia-eszközzel is képes legyen kommunikálni. Az végképp álom maradt, hogy hívás közben működjön a képernyőmegosztás, s akár egyszerre többen, többféle eszközről is be tudjanak kapcsolódni. A jó hír, hogy manapság több jó, ámde egyelőre kevésbé ismert - de már az IT által is biztonságosnak vélt - megoldás létezik a probléma megoldására.


Az egyik jó megoldás lehet valamilyen havidíjas, cloud alapú videószolgáltatás használata. Behívunk egy videós konferenciahídba, és megkérjük partnereinket arra, hogy ők is ezt tegyék. A rendszer egy azonosító segítségével autentikálja a résztvevőket, és már indulhat is a meeting! Azok számára, akik nem bíznak a cloud alapú megoldásokban, ma már ugyanez helyben telepített (on-premise) megoldásban is elérhető. Itt két köztes (virtuális) szerver beiktatásával (egyet a DMZ-be telepítünk, egyet pedig a tűzfal mögé) videókonferencia-eszközünk egy e-mail címre vagy telefonszámra hasonlító azonosítót kap (például targyalo_1@cegnev.hu), és ezt felhívva már el tudnak érni partnereink saját videókonferencia-eszközükről, okostelefonjukról vagy csupán egy böngésző segítségével - no és persze teljesen ingyen!

Ezzel valósággá vált az eddig csak a hagyományos távközlési hálózatokban megszokott interoperabilitás, azaz bármilyen videós készülékünk hívható lesz a világ bármely részéről! Szabadon és díjmentesen kommunikálhatunk ügyfeleinkkel, szállítóinkkal, partnereinkkel.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.