Hirdetés
. Hirdetés

Mobilitás olcsón

|

Magyarországon tavaly közel 225 ezer darab tablet talált gazdára, ami az azt megelőző évhez képest 100 százalékos növekedést jelent. A piacbővülés üteme azonban az International Data Corporation előrejelzése szerint jelentősen mérséklődni fog.

Hirdetés

A forgalom 90 százalékát a lakossági vásárlások adták, és a gépek 300 dolláros átlagáron keltek el, ami a prémiumkategóriás eszközök 500-600 dolláros árához képest igen alacsonynak számít. A hazai fogyasztók körében különösen a 20-30 ezer forintért kapható tabletek népszerűek.
– A 2011-ben tapasztalt trendek a múlt évben sem változtak, legfeljebb hatásuk erősödött – mondta Bagi Bence, az IDC Hungary elemzője. – A kifejezetten olcsó tabletek forgalma nőtt, míg a prémium kategóriában az eladások szinten maradtak. Figyelemre méltó, hogy sokan második tabletként vásárolnak olcsóbb gépeket, például utazáshoz, illetve a gyereknek. Az 50-60 ezer forintos árkategória már elég jó minőséget képvisel. A 20-30 ezer forintért kapható gépektől azonban nem szabad csodát várni, és ezeket a vásárlók gyakrabban is viszik vissza a boltba.

A többi szállító
Ezek után aligha meglepő, hogy a 2012-es adatok alapján a hazai tabletpiac több mint 80 százaléka az Android-alapú eszközöké, az iOS platform szelete nem éri el a 8 százalékot. A Windows RT-alapú tabletek a múlt év végén jelentek meg, így idén láthatjuk majd először, hogy a Microsoft operációs rendszere milyen mértékben tudja növelni részesedését.
– A legmagasabb árszegmensben tavaly is az Apple és a Samsung gépei uralkodtak – tette hozzá Bagi Bence. – Az Apple a múlt év folyamán közel 26 ezer tabletet értékesített Magyarországon, míg a Samsung jóval többet, 42 ezer darabot. Ehhez hozzátartozik, hogy a Samsung rendelkezik a legszélesebb tabletkínálattal, így mindhárom árszegmensben versenybe tudott szállni a többi gyártóval. Figyelemre méltó, hogy az Asus tavaly mintegy 6500 tabletet értékesített, és ez a szám nagyrészt a prémium kategóriát képviselő Transformer gépek iránti keresletnek köszönhetően kerekedett ki.

 

A hazai tabletpiac alacsony árszegmensében – csakúgy, mint 2011-ben – tavaly is a Concorde volt a legeredményesebb szállító 36 ezer darabbal. A második helyen a lényegesen kevesebb, de még mindig jelentős volumennek számító, 7 ezer gépet értékesítő Wayteq végzett, legalábbis az IDC jelentésében nevesített gyártók között.
– A „többi szállító” közé sorolt MyAudio ugyanis tavaly közel 30 ezer tabletet adott el Magyarországon, így az idei évtől már a nevesített szállítókkal fog versenyezni – emelte ki az elemző. – Ez a csoport egyébként eladások tekintetében egyáltalán nem a „futottak még” kategóriát képviseli, 2012-ben összesen 85 ezer gépet értékesített, kétszer annyit, mint a Samsung.

Hirdetés

Az IDC szerint a hazai tabletpiacon a továbbiakban évi 30-40 százalék körülire mérséklődik majd a növekedés üteme, és várható a kisebb, 7 colos gépek további térnyerése. Miután az Amazon az év folyamán minden bizonnyal Magyarországon is megnyitja üzletét, a Kindle Fire elérhetővé válása szintén érezhető hatással lesz majd a piac további alakulására.

Számító méret
Magyarországon a 2012-ben eladott mobiltelefonok mintegy 53 százaléka okostelefon volt, és a készülékek döntő többsége Android operációs rendszerrel került forgalomba. Az Apple részesedése 10 százalék körüli volt, az iPhone 4S után csalódást okozó iPhone 5 hatására valamelyest csökkent 2011-hez képest. A Samsungé a piac 45 százaléka, a gyártó minden árszegmensben jól teljesít, amiben a vonzó árazás mellett a kiadós szolgáltatói támogatás, azaz a nagy marketingköltés is szerepet játszik.

A Windows Phone-alapú okostelefonok részesedése 5 százalék felé közelített 2012-ben, ami az azt megelőző évhez képest több mint 100 százalékos növekedésnek számít. Ez szinte kizárólag a Nokia Lumia telefonok iránti keresletnek tudható be. A BlackBerry telefonok forgalma kissé visszaesett tavaly, mivel a vállalatok a Z10 megjelenésére vártak. Kiderült azonban, hogy az új készülék használatához a BlackBerry Entreprise Server 10-es verziójára kell frissíteniük, így idén majd eldől, hogy a szervezetek készek-e erre költeni.

– Az okostelefonok hazai piaca a továbbiakban is egyszámjegyű növekedést mutathat, a hagyományos mobiltelefonok iránti kereslet csökkenésének következtében azonban a piac összességében leginkább stagnálni fog 2013-ban – mondta Tóth László, az IDC Hungary elemzője. – A Windows Phone 8 operációs rendszerrel működő új Lumia telefonok – a rövid idő alatt sokat nőtt alkalmazástámogatással együtt – segíthetik a mobil platform további terjedését, de a szállítói élmezőny átrendeződésére nem kell számítani. A meglévő trendek folytatódni fognak, a legfelső és a legalsó árszegmensben lesz majd több eladás, a középkategória rovására. A készülékgyártók versenyébe az új formátumok ízlelgetése, a phabletek piaci fogadtatása, és ha sor kerül rá, a karórába épített okostelefonok megjelenése vihet majd izgalmat 2013-ban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.