Hirdetés
. Hirdetés

Nem halogathatóak tovább az IT-fejlesztések

|

A nagy államigazgatási informatikai projektek 2013 első felében végre beindulnak, a versenyszférában folytatódik a szolgáltatásalapú IT-infrastruktúra terjedése - véli Marton László, az Invitel ICT üzletfejlesztési igazgatója.(x)

Hirdetés

Computerworld: Hogy jellemezné 2012 hazai IT-piacát?
Marton László: Az előző évhez képest némi mozgolódást tapasztaltunk az ügyfelek részéről. Mivel 2011-ben, a megváltozott gazdasági környezetben a legtöbb cég visszafogta IT-költéseit, mind a KKV-knál, mind a nagyvállalatoknál az infrastruktúra egy része elavult. Tapasztalatunk szerint főleg a kis- és középvállalati szektor ismerte fel, hogy ez veszélyes tendencia, az IT-rendszerek mindenképpen megújításra szorulnak. Ugyanakkor ma valamelyest más a piaci környezet, mint a válság kirobbanása előtt volt. Korábban a vállalatok főként megvásárolták a hardver- és a szoftvereszközöket, és saját maguk alakították ki IT-környezetüket. Napjainkban azonban a költségcsökkentés érdekében egyre többen választják a kiszervezést. Az IT-tevékenységek részleges kiszervezése már egyértelműen megjelenik mind a közép-, mind a nagyvállalatok körében.

marton_laszlo
marton_laszlo


CW: A nagyvállalati piacon mennyire egységesek az IT-fejlesztési irányok?
M.L.: A különböző nagyvállalati szegmensek meglehetősen eltérő gyakorlatokat folytatnak. A pénzügyi szektorban például egyértelműen látszik, hogy az anyavállalatok magukhoz vonják az informatikát is. Ez gyakran azzal jár, hogy a magyarországi részlegeknél teljesen leépül az IT-infrastruktúra. Egész más a helyzet a távközlési társaságoknál, ahol a magas szintű ügyfélkiszolgáláshoz, az ügyfélelégedettség növeléséhez elengedhetetlenek az IT-beruházások. Így ez a szektor egyszerűen nem állhat le az informatikai fejlesztésekkel. Ezzel ellentétes a helyzet a közműszolgáltatóknál és a nagy iparvállalatoknál, ahol gyakorlatilag megállt az élet. Fejlesztésekről szó sem esik, a meglévő rendszereket használják. Itt érezhető a legjobban az IT-büdzsék befagyasztása. Vannak azonban közös vonások is a nagyvállalati piacon. Ilyen például a kiszervezés felerősödése. Érdekes, hogy ebben a szegmensben is megjelent a felhő-, valamint a kapacitásalapú szolgáltatásbérlés. Ez utóbbi jelenségek azt jelzik, hogy ha alacsony szinten is, de fokozatosan beindulnak az informatikai projektek.

CW: Tapasztalataik szerint nő a vállalatok felhő iránti bizalma?
M.L.: Egyértelműen. A felhőnek is több szintje van, lehet, hogy első körben csak az üzletileg kevésbé kritikus funkciókat helyezik ki a felhőbe, de egyre több vállalat számol ezzel a lehetőséggel. Van, ahol kezdetben privát, vállalaton belüli felhőben gondolkoznak, de egyre többször jelenik meg elvárásként, hogy a cég nem akar saját infrastruktúrát fenntartani. Egyébként a felhő előszobájának tekinthető virtualizáció már jó ideje megjelent a cégeknél.

CW: Hogy alakultak 2012-ben a kormányzati IT-beruházások?
M.L.: Noha a kormányzatnak óriási szüksége lenne az informatikai infrastruktúra megújítására, a nagy állami projektek nem indultak el, vagy rendkívül nehézkesen folynak. Egy-egy kisebb tender ugyan megjelent, de ez csepp a tengerben. Jószerivel csak a meglévő rendszerek fenntartásához szükséges változtatásokat, frissítéseket végzik el, de a közigazgatás érdemi javítását célzó projektek még váratnak magukra. Reméljük, hogy 2013 első felében lesz e téren változás.

CW: Az Invitel 2012-es IT-piaci eredményi megfelelnek a terveknek?
M.L.: Az IT-szolgáltatásokból származó bevételeink több mint 20 százalékkal nőttek. Ez nagyon jó eredmény, noha elvárásaink ennél kicsit magasabbak voltak.

CW: Mely ügyfélkörben, illetve mely szolgáltatásaik voltak a legsikeresebbek a vállalati piacon?
M.L.: Az üzleti ügyfelek körében a kis- és középvállalati szegmensben vagyunk a legsikeresebbek. A legnépszerűbbek az infrastruktúrához kapcsolódó szolgáltatások, vagyis az adatközpont és az ahhoz kötődő szolgáltatások. Unikum, hogy a KKV-k körében is megjelentek és sikeresek a rendszerintegrációs projektek. Nagy igény van tehát rá, hogy egy kézből több összekapcsolt szolgáltatást tudjanak az ügyfelek vásárolni.

Hirdetés

CW: Mit várnak 2013-ban a hazai ICT-piacon?
M.L.: Elsősorban az államigazgatásban várjuk az ICT kulcsprojektek beindulását. A versenyszférában folytatódik a szolgáltatásalapú IT terjedése. Ez jelentheti akár a kiszervezés, akár a felhőszolgáltatások népszerűségének növekedését a teljes vállalati szegmensben. Mivel sok kis- és középvállalat olyan elavult IT-infrastruktúrát használ, hogy az szinte már a működés biztonságát veszélyezteti, nem halogathatók tovább az évek óta elmaradó fejlesztések. Összességében arra számítunk, hogy 2013 aktívabb év lesz 2012-nél.

CW: Milyen tervekkel megy neki 2013-nak az Invitel?
M.L.: A vállalati ügyfélkörben tovább erősítjük egyik fókuszterületünket, az infokommunikációs szolgáltatásokat. Elsősorban meglévő ügyfeleinkre összpontosítunk. Több mint 20 ezer vállalati ügyfelünknek szeretnénk a távközlési szolgáltatások mellett magas szintű infokommunikációs szolgáltatásokat is nyújtani. Összességében a 2012-es növekedésnél nagyobb növekedést tervezünk. Ennek érdekében újragondoljuk, újjáalakítjuk szolgáltatáscsomagjainkat, valamint az üzleti ügyfélkört kiszolgáló szervezetünket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.