Hirdetés
. Hirdetés

Sok jó adat kis helyen elfér

|

A szervezetek adatvagyona - méretét tekintve legalábbis - évi 50 százalékkal nő, miközben tárolókapacitásukat fele ilyen gyorsan tudják bővíteni az IDC szerint. Sok IT-vezető érzi, hogy miközben az elvárások és a lehetőségek egyensúlyozásával küzd, a tárolás túlságosan bonyolulttá, nehezen kezelhetővé és drágává válik.

Hirdetés

Problémáikra a tárkapacitás jobb kihasználását segítő, és a tárolófelügyeletet is egyszerűsítő automatizálás adhat megoldást, amelynek térhódítását a deduplikációtól kezdve a flashmemória-alapú és többrétegű tárolókon át a konvergens infrastruktúráig több trend is mutatja a piacon.

Pengetömbök
A Forrester szerint az IT-vezetők 95 százaléka célszerűnek tartja, hogy ugyanattól a szállítótól vásároljon tárolókat, amelytől a szervereket, a hálózati eszközöket, a rendszer-felügyeleti eszközöket vagy az IT-szolgáltatásokat is beszerezte. A kevesebb szállítóval kialakított, mélyebb kapcsolat erősíti a bizalmat, és a technológia terén olyan szinergiákat szül, amelyek megkönnyítik mind a felügyeletet, mind a támogatást.

A konvergens infrastruktúrák egyetlen, jól menedzselhető architektúrává konszolidálják a szervereket, a tárolókat és a hálózatot, amellyel a vállalatok, legyenek azok kicsik vagy nagyok, felgyorsíthatják IT-infrastruktúrájuk kialakítását és bővítését, olcsóbban üzemeltethetik alkalmazásaikat, és rövidebb idő alatt válaszolhatnak a változásokra.

A pengetömbök (blade array) példája mutatja, hogy a konvergens infrastruktúrák mára hová fejlődtek. A szervereket, kapcsolókat és tárolókat egyetlen, kompakt formátumú készülékbe sűrítve a pengetömbök alapszintű tárolószolgáltatásokat adó eszközként és nagy mértékben automatizált, virtuális rendszerként is megjelenhetnek, amely speciális alkalmazásterületekre és környezetekre optimalizálható.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek a konvergens megoldások nem orvosolnak automatikusan minden problémát. Az előre integrált és finomhangolt komponensek növelik az infrastruktúra teljesítményét, megbízhatóságát és minőségét, de ahhoz, hogy az adott üzleti igény és munkaterhelés kiszolgálására a legjobb megoldást adhassák, a vállalatoknak egy megbízható partnerrel is együtt kell működniük a bevezetés során.

 

Flash-forradalom
Az automatizált, többrétegű adattárolást a szervezetek már jó ideje előszeretettel használják, mivel az adatokat ott és akkor teszi hozzáférhetővé, amikor és ahol szükség van rájuk, költséghatékony módon váltogatva az eltérő áron más-más sebességet kínáló médiumok között.
Miután a szerverek és a tárolók közötti határok kezdenek elmosódni, az automatikus rétegezés a szerveroldali, flash-gyorsítótárakra is kiterjeszthető a memóriaalapú (SSD) és különböző lemezes (HDD) tárolókból felépülő adattároló infrastruktúrában. Ezen a módon a vállalatok új képességekkel bővíthetik meglévő tárolókörnyezetüket, azaz a merevlemezek megbízhatósága mellé megkaphatják az SSD meghajtók gyorsaságát.

Hirdetés

A mind rövidebb válaszidők iránti igény növeli a keresletet, az árak csökkennek, így a memóriaalapú tárolás egyre szélesebb körben terjed. A legjobb eredményt azonban a vállalatok akkor érhetik el vele, ha a rétegezést alkalmazásonként optimalizálják különböző típusú SSD meghajtók között is.

Három nagy előny is származik ebből. A többszintű (multi-level cell, MLC) és az egyszintű (single-level cell, SLC) meghajtók együttes használatával a költség és a teljesítmény között jobb egyensúly található. A flash-alapú tárolótömb megbízhatóságát növeli, ha a sérülékenyebb MLC modulok rétegét a vállalat kizárólag adatolvasásra használja. Harmadrészt a drágább SLC réteg kapacitása így a beérkező adatforgalom fogadására, írásra korlátozható. A különböző típusú SSD-k HDD meghajtókkal kombinálhatók, és a szerveren belülre is telepíthetők, a vállalatok ezáltal támaszkodhatnak a flash sebességére, ahol ez szükséges, méghozzá a tisztán merevlemezes tárolókéval összehasonlítható áron.

Kettőzés nélkül
A tömörítés és a deduplikáció az automatizált tárolás két kiváló példájaként a tárkapacitás hozzárendelését és az adatok elosztását emberi közreműködés nélkül valósítja meg.
Mindkét technológia csökkenti az adatok tárolásához szükséges tárterületet, és egyszerűbbé teszi az erőforrás-gazdálkodás feladatát is. A tömörített adatok kisebb tárterületen archiválhatók, de igény szerint kicsomagolhatók, visszaállíthatók eredeti formátumukba. A deduplikáció arról gondoskodik, hogy minden kritikus adat csupán egyszer kerüljön tárolásra, ne ismétlődjön a különböző fájlokban. Levelek archiválásakor ez a technológia például azonosítja a csatolmányokat, amelyek gyakran több levél mellékleteként is megjelennek, és csupán egy példányt tárol el belőlük, amelyre a többi levélnél hivatkozik.

Miközben a digitális univerzum robbanásszerűen tágul, a technológia, amellyel a vállalatok mederbe terelhetik az adatáradatot, folyamatosan fejlődik. Az IT-vezetőknek ezért érdemes időről időre feltenniük maguknak a kérdést, hogy valóban élnek-e az információmenedzsment hatékonyságát növelő, költségeit csökkentő technológiák adta lehetőségekkel – és a tárolókörnyezet felügyelete ehhez jó kiindulópont lehet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.