Hirdetés
. Hirdetés

Az ember széke az Amazonnál

|

Bár megérkeztek az első vakcinaszállítmányok, a járványnak még koránt sincs vége. Az élet viszont megy tovább, akkor is, ha már soha nem lesz ugyanolyan, mint volt. Jobban kell majd vigyáznunk magunkra, mint régen, és jobban át kell gondolnunk, mibe hogyan kezdünk bele.

Hirdetés

Önként home office-ba vonultunk, mert a bezárkózás jelentette a nagyobb biztonságot, pedig a távmunkások jogai lényegében tisztázatlanok. Meg sem kérdeztük, milyen házirend lesz érvényben, holott eddig négy rajzszöggel volt kitűzve a falra, krómozott táblán csavarozták ki a recepción vagy kalapáccsal verték a fejünkbe, milyen alapelveket tart szentnek a munkaadónk. Vállaltuk önmagunk kizsákmányolását, csak hogy megmaradjon a munkánk.

Otthoni irodánkkal azonban magunkkal rántottuk munkaadóinkat a házilagos kibervédelem szintjére, amennyiben nem kaptunk tőlük erősítést, hiszen a céges hálózathoz legföljebb egy virtuális magánhálózat vékonyka köldökzsinórján csatlakozunk otthoni gépünkről. Kaptunk némi eligazítást, netán rendes levélszemét-szűrőt adtak, és legalább a belépési pontokat megerősítették a cégnél.

Volt rá okuk. Az első pillanatban talán még hittük és reméltük, hogy a sötét web mélyén tanyázó fosztogatók lesznek olyan jók, és nem fordulnak a világjárvány megfékezésén és felszámolásán dolgozó biológusok, kutatóorvosok ellen, de nem tették meg ezt a szívességet. Mi több, emelték a tétet, még magasabbra srófolva a zsarolóvírusokkal elérhetetlenné tett adatok kikódolásának árát. Új szolgáltatást indítottak: a Crimeware-as-a-Service keretében már kispályás gazemberek szórakozhatnak a nagybani bűnözők közkinccsé tett eszközeivel, amíg ők is meg nem tollasodnak annyira, hogy a nyáron már kedvükre süttethessék a hasukat valamelyik egzotikus szigeten, amíg az emberiség nagyobbik része még a karanténszoba kilincseit tisztogatja, és jó esetben az oltására vár. Nyárig, vagy még tovább, és hadd ne firtassam, mi okból.

Nem az a kérdés, megkapja-e a cégnél mindenki, de legalább a többség az oltást, hanem az, hogy mi lesz a közös terekkel, amelyekbe vissza fogunk térni. A kisebb légterű irodákat esetleg egybe kell majd nyitni vagy meg kell szüntetni. Netán lázmérővel, mobilappal fogják ellenőrini, valóban felvehetjük-e a munkát. Mire mindennek a végére járunk, jogászok, lakberendezők, pszichológusok, ergonómiai és más szakemberek (virtuális) székeit fogjuk óraszám koptatni…

Ám ebben a történetben sem a mi székünk az érdekes.

Ki ne irigyelné azokat a cégtulajdonosokat, volt vállalatvezetőket, akik már csak a részvényeik kamatoztatásával törődnek? Háttérbe vonulhatnak, mint Jeff Bezos, aki ősszel, remélhetőleg már a világjárvány lecsengésének táján átadja az Amazon irányítását annak a - mellesleg magyarországi származású - üzletembernek, akivel együtt hozták tető alá a legnagyobb felhőszolgáltatók egyikét. Minden áthallás nélkül: nem azokra hegyezném ki a tollamat, akik a munka világában bizonyították, hogy értenek az üzlethez, gondolnak a fenntartható működésre, és szakterületükön felül még a politikához is konyítanak.

Andy Jassy tette az AWS-t 40 milliárd dolláros üzletté, Larry Ellison nem ok nélkül a haragosa. Házon belül úgy tartják, szinte teljes önállóságot élvez. Bezos a belső levelezésben úgy említette, mint olyan valakit, aki teljes bizalmát élvezi. Nem csoda, hiszen az Amazon tőzsdére lépésekor már együtt ültek a kormány mögött.

Más kérdés, hogy a milliárdjait szintén szépen gyűjtögető Jassy nem olyan látványos közszereplő, mint például Elon Musk vagy Jeff Bezos. Egyenesen a Harvard Business Schoolról került a marketingvezetői, majd a webszolgáltatásokért felelő elnökhelyettesi székbe, ahonnan a nemrég leváltott amerikai elnöknek is küldött keresetlen szavakat.

E-kereskedelmi erősségei mellett az Amazon mégiscsak technológiai vállalat, az októberben hivatalba lépő Andy Jassy pedig tudja, mivel teheti naggyá, kommentálta a bejelentést a Gartner elemzője, megjegyezve róla, hogy nem akkora látnok és evangelista, mint Musk vagy Bezos, de a végrehajtásban jó. Joe Bidennek például azt ígérte, hogy az Amazon emberi és egyéb erőforrásait latba vetve segít abban, hogy száz nap alatt százmillió Covid-oltás jusson el a megfelelő helyekre.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.