Hirdetés
. Hirdetés

Julian Assange nem akarja, hogy elfelejtsük, mit tett a világért

|

A WikiLeaks társalapítója a belmarshi rácsok mögött kötötte össze életét gyermekei anyjával.

Hirdetés

Julian Assange szerdán egy régóta várt szertartás keretében feleségül vette Stella Morist a londoni, szigorúan őrzött Belmarsh börtönben. A párnak két gyermeke van. A bebörtönzött WikiLeaks társalapítója az iraki és afganisztáni háborús dokumentumok több mint egy évtizeddel ezelőtti közzététele miatt kémkedés vádjával küzd az Egyesült Államoknak való kiadatási kísérletek ellen.

A brit hatóságok biztonsági aggályokra hivatkozva csak egy szűk körű szertartást engedélyeztek, amelyen négy vendég, két hivatalos tanú és két őr vett részt, hogy elhárítsák a sajtó érdeklődését.

Hirdetés

"Meggyőződésem, hogy attól félnek, hogy az emberek Juliant emberként fogják látni. Nem egy nevet, hanem egy embert" - mondta Moris a The Guardian szerdán megjelent cikkében.

"A félelmük arról árulkodik, hogy azt akarják, hogy Julian mindenáron láthatatlan maradjon a nyilvánosság számára, még az esküvője napján is, és különösen az esküvője napján. Hogy eltűnjön a köztudatból".

Assange-t a rendkívül erősen őrzött börtönben tartják fogva, amíg nem születik döntés a kiadatásáról az Egyesült Államoknak, ahol akár 175 évre rács mögé kerülhet, mert állítólag összeesküvést szőtt a Pentagon számítógépeinek feltörésére. A hacker-vádak egy elítélt izlandi bűnöző hiteltelenített vallomásán alapulnak, és az Egyesült Államok nem nyújtott semmilyen kézzelfogható garanciát arra, hogy Assange-ot nem fogják magánzárkában tartani vagy megkínozni, de az Egyesült Királyság eddig elutasította a fellebbezését.

Az Egyesült Államok 2010 óta üldözi Assange-ot, amikor a WikiLeaks közzétette a külügyminisztérium táviratainak, valamint az afganisztáni és iraki háborúkról szóló Pentagon-dokumentumoknak a tárházát. A dokumentumokat az amerikai hadsereg hírszerzési elemzője, Chelsea Manning bocsátotta rendelkezésre, akit a kémkedési törvény alapján elítéltek, és éveket töltött börtönben.

Assange 2012-ben menedékjogot kért Ecuadorban, mivel attól tartott - mint kiderült, helyesen -, hogy a Svédországban szexuális visszaélésekkel kapcsolatos vádak csak ürügyül szolgáltak arra, hogy az Egyesült Államokba küldjék. Hét évet töltött Ecuador londoni nagykövetségén rekedve, és az Egyesült Királyság megtagadta tőle az engedélyt a távozásra, amíg az új quitói kormány vissza nem vonta a menedékjogot. 2019 áprilisában Assange-t a brit rendőrség kirángatta a nagykövetségről, azóta Belmarshban raboskodik.

Moris 2011-ben ismerkedett meg Assange-zal, és 2015-ben kezdett vele kapcsolatot. Úgy jellemezte őt, mint "csodálatos embert, intelligens és vicces, [akinek] mélyen gyökerező érzéke van a jó és a rossz iránt", és azt mondta, hogy az esküvő "a börtön falai ellenére a szerelem és a kitartás kinyilvánítása".

Vivienne Westwood brit divattervező, aki Assange kiadatása ellen kampányolt, tervezte a pár esküvői ruháját - Moris ruháját és Assange kiltjét, amely állítólag skót származására utal.

Assange tagadta a kémkedéssel kapcsolatos vádakat. Ügyvédei azzal érveltek, hogy a WikiLeaks újságírói tevékenységet folytatott, amely teljesen legális az Egyesült Államokban. Sorsa most az Egyesült Királyság belügyminisztériumának kezében van.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.