Hirdetés
. Hirdetés

Musk megerősítette a neuralinkes majmok elhalálozásának tényét

|

Az agyi implantátumokkal foglalkozó neurotechnológiai cég mindazonáltal tagadta, hogy rendkívüli szenvedésnek tette volna ki a majmokat.

Hirdetés

Az Elon Musk tulajdonában lévő San Francisco-i Neuralink vállalat egy olyan chipen dolgozik, amelyet be lehet ültetni az emberi agyba, és össze lehet kötni egy számítógéppel. Ez a chip figyeli és potenciálisan stimulálja az agyi aktivitást.

Ehhez a biotechnológiai cég több tesztet is végzett majmokon. Musk Neuralink vállalatát azonban azzal vádolták meg, hogy a chip beültetésének tesztjei során illegális bántalmazásnak és rendkívüli szenvedésnek tette ki a majmokat.

Hirdetés

Egy állatjogi csoport, a Physicians Committee for Responsible Medicine (Orvosok Bizottsága a Felelős Orvostudományért) múlt csütörtökön hivatalos panaszt nyújtott be az amerikai mezőgazdasági minisztériumhoz, amelyben azt állították, hogy a majmok "rendkívüli szenvedést éltek és jelenleg is élnek át a nem megfelelő állatgondozás és a kísérletek során alkalmazott, rendkívül invazív kísérleti fejimplantátumok következtében" - számolt be a Business Insider.

A PCRM azt is állította, hogy a Neuralink tulajdonában lévő 23 majom közül mindössze hét élte túl a kísérleteket, és került át a Neuralink 2020-as létesítményébe, míg 15 elpusztult. A Neuralink szerint azonban csak nyolc emberszabásúnál állt be a halál.

A cég egy hét elején közzétett blogbejegyzésben elismerte, hogy agychip-technológiájának kipróbálása során valóban nyolc majom elpusztult. A cég védte az állatok kutatásban való felhasználásának lehetőségét, és elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint "rendkívüli szenvedésnek" tette ki a majmokat. Hozzátette, hogy "minden újszerű orvosi eszközt és kezelést" állatokon kell kipróbálni, mielőtt etikailag elfogadhatók lenne alkalmazásuk az embereken.

"A Neuralinknél abszolút elkötelezettek vagyunk az állatokkal való munka mellett a lehető leghumánusabb és etikusabb bánásmóddal" - közölték. "Minden egyes állat felhasználását alaposan megterveztük és átgondoltuk, hogy a tudományos felfedezés és az állatok etikus alkalmazása között egyensúlyt teremtsünk."

A tény azonban tény, a kísérletek során nyolc állatot elpusztult. Mint az elmondták, kettőt "a tervezett befejezési időpontokban kellett a túlvilágra segíteniük, hogy fontos szövettani adatokat gyűjtsenek", míg hat aggasztó módon műtéti komplikációk, eszközhibák vagy eszközzel kapcsolatos fertőzések következtében hullott el.

"A Neuralinknél soha nem elégszünk meg az állatok jólétére vonatkozó jelenlegi normákkal, és mindig arra fogjuk ösztönözni magunkat, hogy többet tegyünk azokért az állatokért, amelyek oly sokat tesznek az emberiségért" - zárult a blog, hozzátéve, hogy várják azt a napot, amikor az állatokra már nem lesz szükség a tesztelésben.

A Kaliforniai Egyetem Davis Primate Centerében élő majmokkal kapcsolatban az egyetem tagadta, hogy bármi rosszat tett volna. Ám az vitathatatlan, hogy a Tesla-főnök Musk Neuralinkje a majmokat használta fel a chipjei fejlődésének támogatására.

Korábban a biotechnológiai vállalat közzétett egy videót, amelyen egy majom, amelynek a fejébe Neuralink chipet helyeztek, a "Pong" nevű videojátékot játszott egy számítógépen.

Tavaly decemberben Musk azt mondta, hogy a Neuralink hamarosan megkezdi a tesztelést embereken.

Musk, aki meglehetősen híres arról, hogy a technológiák fejlődéséről és annak felhasználásáról beszél a fejlett technológiai jövő elérésében, a Neuralink mellett a Tesla Inc, a Boring Co. és a SpaceX alapítója is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.