A Micro Focus felmérése a zöld IT-ról

|

Melyik részleg teszi a legtöbbet a fenntarthatóságért egy cégen belül? Egy friss, globális kutatás szerint a legnagyobb arányban az informatikai osztályok foglalkoznak ezzel a területtel.

Ám sok helyen még csak az első lépéseket tették meg, és kezdeti szakaszban járnak a kitűzött célok megvalósításában, mivel problémákat okoz a megfelelő eszközök és a szaktudás hiánya. A Micro Focus szakértői szerint az intelligens, automatizált megoldások és a mesterséges intelligencia segítenek áthidalni ezt a szakadékot, például azzal, hogy megkeresik a legtöbb energiát fogyasztó területeket, és optimalizálják az energia felhasználását. 

A Micro Focust felvásárló OpenText vállalat közzétette 2023-as Sustainability Report jelentését, amelyben a vállalatok fenntarthatósági törekvéseit vizsgálta világszerte. A kutatásból az derül ki, hogy a vállalatok 97 százaléka már belekezdett fenntarthatósági tevékenységekbe. Valóban érdemi haladást azonban egyelőre csupán körülbelül a felük ért el: 8 százalék még a tervezési fázisban jár, 42 százalék pedig még csak most teszi meg az első lépéseket. 

Vezet az IT

A szervezetek egyes részlegei között az informatikai osztályok vannak az élen a fenntarthatósági törekvések bevezetésében: a megkérdezett cégek 75 százalékánál már elkezdtek foglalkozni ezzel a témakörrel. Utánuk következik a logisztika (58%), az üzemeltetés (57%), a gyártás (49%) és a raktározás (48%).

A Micro Focus szakértői szerint ez az úttörő pozíció részben az informatikai részlegek természetéből adódik. Más vállalati egységek bonyolult fizikai rendszerekre, például nehézgépekre vagy összetett ellátási láncokra támaszkodnak, ahol nehezebb zöldebb megoldásokra váltani. Az IT rugalmasabban tud új technológiák és megoldások felé fordulni, könnyebben tud például felhőalapú eszközökre támaszkodni, új szállítókat keresni vagy optimalizálni az erőforrásokat.  

Fenntarthatósági előnyök és fenntartások

A vállalatoknak megéri, hogy foglalkozzanak a zöld törekvésekkel, a fenntarthatóbb működés ugyanis rengeteg előnnyel jár a költségmegtakarítástól kezdve az erőforrások jobb felhasználásán át a kockázatok csökkentéséig és az előírások teljesítéséig. A zöldítés egyúttal az innovációt is támogathatja, segítheti a folyamatok hatékonyabbá tételét, illetve olyan technológiák adaptálásában is szerepet játszhat, amelyek új bevételi forrásokhoz vagy piaci lehetőségekhez vezethetnek.

Ugyanakkor jelentős kihívásokkal is szembesülnek a vállalatok, amikor szeretnék fenntarthatóbbá tenni az IT-t. A kutatás szerint számos szervezetnél hiányoznak ehhez a megfelelő eszközök (50%) és szaktudás (46%). Ezenfelül attól is sok helyen tartanak, hogy a zöldítés megzavarja az üzletmenetet (45%) nehéz lesz elfogadtatni a változtatásokat az alkalmazottakkal és az egyéb érintett felekkel (43%), esetleg megnőnek a költségek (42%).

MI segít a zöldítésben

A Micro Focus szakértői szerint a fejlett eszközök, például a mesterséges intelligencia nyújtják a megoldást ezekre a problémákra, forradalmasítva az IT-fenntarthatósági kezdeményezéseket. Az MI-alapú algoritmusok lehetővé teszik az energiafelhasználás valós idejű optimalizálását az adatközpontokban és a felhős környezetekben, csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást és az energiaköltségeket. A prediktív elemzések pedig megkönnyítik az IT-infrastruktúra proaktív karbantartását, minimalizálva az állásidőt és kímélve az erőforrásokat.

A Micro Focus portfóliójában már most is megtalálhatók olyan eszközök, amelyek ezt segítik elő. Az Operations Bridge például big data elemzésre és gépi tanulásra támaszkodva segíti a szervezetek működését és az üzemeltetési szakemberek munkáját a teljes környezetben, beleértve a felhőket és az adatközpontokat. A megoldás automatikusan felderíti és monitorozza az informatikai rendszerekben zajló folyamatokat és azonosítja az esetleges hibákat, illetve azok okait is. A szoftver szükség esetén magától is elhárítja a problémákat, és az illetékes szakemberek felé is képes jelezni a meghibásodásokat, teljesítménybeli rendellenességeket, valamint szűk keresztmetszeteket, ezáltal segít a működés optimalizálásában.

Az eszköz ráadásul arra is lehetőséget biztosít, hogy a szervezetek nyomon kövessék az adatközpontjaikban működtetett erőforrások CO2-felhasználását. Hasonló információkat biztosít a felhőben használt megoldások szénlábnyomáról a Hybrid Cloud Management X, amelynek segítségével a vállalatok egységesen kezelhetik nyilvános és privát felhőiket. Használatával a szervezetek áttekinthetik, mely eszközök, szerverek és felhők fogyasztják a legtöbb energiát, és szükség esetén lecserélhetik őket, csökkentve ökológiai lábnyomukat és költségeiket is.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.