Hirdetés
. Hirdetés

2021 Work Trend Index - Munka hibrid közösségben

|

A munkavállalók mindenből a legjobbat akarják. 

Hirdetés

Tavaly hirtelen távmunkára váltott a világ, így sokan több időt tölthettek családjukkal, eldönthették, ingázzanak-e és ha igen, mikor tegyék. Most azonban, amikor a tartósan hibrid munkavégzés felé nyitunk, nemcsak lehetőségek, hanem új kihívások is várnak ránk - figyelmeztet friss tanulmányában a Microsoft. Az online együttműködés másfél évében ugyanis fellazultak a kapcsolati hálók, a csapatok jobban elszigetelődtek egymástól, és fenyeget a digitális kimerültség.

A munkavállalók mindenből a legjobbat akarják. Miközben több mint 70 százalékuk továbbra is ragaszkodik a rugalmasságot adó távmunka lehetőségéhez, 65 százalékuk személyesen is gyakrabban találkozna kollégáival a jövőben, állapította meg kutatásában (2021 Work Trend Index) a Microsoft. A szoftvercég 31 országból több mint 30 ezer alkalmazott válaszait, valamint a Microsoft 365 és a LinkedIn felhasználói aktivitásáról gyűjtött névtelenített adatokat elemezte, hogy felmérje a munkavégzés gyors átalakulásának eddigi tapasztalatait, és tanácsokat adjon az újabb modellváltáshoz.

Hirdetés

Extrém rugalmasság és a munkavégzés hibrid modellje fogja ugyanis meghatározni a járvány utáni idők munkahelyét, vagyis az alkalmazottak egy része visszatér majd az irodába, míg mások továbbra is otthonról fognak dolgozni - a globális felmérés eredményei egyértelműen ezt mutatják. A vállalati döntéshozók 66 százaléka mérlegeli a fizikai irodai környezet ennek megfelelő átalakítását - ami biztató ugyan -, de kiderült az is, egyáltalán nem biztos, hogy a beruházások tervezésekor a hibrid munkavégzés minden feltételének megteremtésére kellően odafigyelnek.
Nagyon jó lenne pedig, ha a vezetők átgondoltan és módszeresen közelítenének a probléma megoldásához. A munkavállalók több mint 40 százaléka ugyanis nem zárja ki, hogy még ebben az évben munkahelyet vált, és a képzett, tehetséges, tapasztalt munkaerő megtartásában - illetve megnyerésében - a hibrid munkavégzés hathatós támogatása kétségtelenül meghatározó tényezővé válik.

Vezetők a párhuzamos valóságban

A távmunkával töltött hosszú hónapokban az alkalmazottak összetartozása, csapatélménye jórészt erősödött. Mindannyian ugyanabban a virtuális térben találták magukat, a hibrid modellben viszont ez a szoros, bajtársi kötelék fel fog lazulni - mutatott rá a Microsoft. Fontos lesz ezért, hogy az alkalmazottak rugalmasan választhassák meg a munkavégzés helyét és idejét, valamint az eszközöket is megkapják, amelyekkel mindig és mindenütt teljes értékű munkát végezhetnek. Úgy tűnik azonban, hogy a vállalatvezetők egyelőre eléggé behatároltan értelmezik a hibrid munkavégzés támogatását. Bár több mint egy éve dolgoznak már otthonról, a munkavállalók 42 százaléka arra panaszkodik, hogy alapvető irodai felszerelést nélkülöz, tíz válaszadó közül egynek pedig még megfelelő internetkapcsolata sincs. A megkérdezettek 46 százaléka ráadásul azt mondta, hogy munkáltatója egyáltalán nem segít a távmunka költségeinek fedezésében. Itt jegyezzük meg, a Google nemrég egyenesen azzal került a hírekbe, hogy a hibrid modellben tartósan távmunkát választó alkalmazottai számára bércsökkentést helyezett kilátásba.

Visszakanyarodva a Microsoft kutatásához, sok vállalatvezető eléggé elszakadhatott a beosztottak világától, 61 százalékuk ugyanis úgy ítéli meg, vállalatánál valósággal kivirultak a távmunka körülményei között - ez pedig 23 százalékponttal magasabb, mint a döntéshozói körön kívül mért adat. A menedzserek online munkavégzéssel szerzett - jóval kedvezőbb - élményét illusztrálja, hogy elmondásuk szerint ebben az időszakban kollégáikkal és főnökeikkel is erősebb kapcsolatokat építettek ki (itt 11, illetve 19 százalékpont az előnyük), többet kerestek (plusz 17 százalékpont a javukra), és több szabadnapot vettek ki (plusz 12 százalékpontos különbség), mint korábban.

A tanulmány készítői hozzáteszik, hogy a megkérdezett üzleti vezetők körében gyakrabban találkoztak a millenniumi és az X generáció képviselőivel, férfiakkal, infómunkásokkal és pályafutásukban előrébb járó személyekkel. A Z nemzedék képviselői, a nők, a frontvonalban dolgozók és a pályakezdők tapasztalatai ezzel szemben vegyesek, rájuk inkább jellemző az, hogy küzdelmesen élték meg munkahelyükön az elmúlt évet. Világszinten a munkavállalók 37 százaléka mondta, hogy vállalatuk túl sokat követel tőlük a mostani helyzetben.

Bár sok alkalmazott úgy ítéli meg, hogy teljesítményét a távmunkában is szinten tartotta vagy növelte, ennek megvan az ára. A felmérés minden ötödik résztvevője szerint munkaadóját egyáltalán nem érdekli a munka és a magánélet egyensúlya. A megkérdezettek 45 százaléka túlhajszoltnak, 39 százaléka kimerültnek érzi magát.

A Microsoft 365-ben végzett műveletek billióit elemezve számszerűen is kimutatható ez a digitális kimerültség. Az együttműködés februári trendjei például jelzik, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest a Teams-értekezleten töltött idő két és félszeresére nőtt, miközben a megbeszélések átlagos időtartama 10 perccel hosszabb lett, 35-ről 45 percre kúszott fel. A Teams felhasználók idén februárban hetente 45 százalékkal több üzenetet küldtek, mint tavaly, és csevegési kedvük a munkaidő utáni órákban is hasonló mértékben, 42 százalékkal nőtt. A versenyszférában és az oktatásban a februári e-mail-forgalom éves összehasonlításban 40,6 milliárd levéllel lett nagyobb, és a dokumentumok szerkesztésén dolgozó felhasználók tábora is 66 százalékkal bővült.

Ráadásul ez a kommunikációs terhelés nagyrészt tervezhetetlen is, mivel a hívások és megbeszélések 62 százalékára például nem előreütemezett módon, hanem ad hoc kerül sor. Az alkalmazottak ennek ellenére úgy érezhetik, elvárják tőlük a változatlan rendelkezésre állást. A felhasználók 50 százaléka például idén februárban is öt percen belül válaszolt a Teams üzenetekre, ugyanolyan gyorsan, mint tavaly, ami jól érzékelteti, hogy a távmunkában milyen jelentősen nőtt a munkanapok intenzitása.

Hitelesség, hatékonyság és innováció

A Microsoft felmérése szerint a Z generáció tagjait különösen megviselte a távmunka, a 18-25 éves válaszadók 60 százaléka éppen csak túlél, vagy egyenesen küszködik a mostani helyzetben. Nehézségeik arra vezethetők vissza, hogy többségük pályakezdő és egyedülálló, így jobban érzik az elszigeteltség hatásait és nehezebben találnak motivációt, illetve gyakran pénzük sincs, hogy otthonukban megfelelő munkakörülményeket teremtsenek maguknak. A vállalatoknak megoldást kell találniuk erre a problémára, mert a fiatalok hozzájárulása kritikus fontosságú, mivel hozzásegítik az üzletet, hogy új nézőpontokat találjon, megkérdőjelezze a fennálló állapotokat, azaz újítson. A Z nemzedék tagjai közül kezdték legtöbben pályafutásukat távmunkában, ezért alkalmazotti élményük, minden tapasztalatuk és elvárásuk különösen fontos támpontokat ad a hibrid munkakörnyezet megfelelő formálásához is - mutat rá a tanulmány.

Az elszigeteltség általában megviselte az alkalmazottak kapcsolati hálóit is. Az Outlook-levelezés és a Microsoft Teams-megbeszélések - névtelenített adatok elemzésével feltárt - trendjei szerint a járványhelyzetben a szorosabb kapcsolatban álló felek közötti interakciók kezdetben ugyan még gyakoribbá is váltak, idővel azonban ezek is ritkulni kezdtek, a távolabbi kapcsolatok pedig rögtön háttérbe szorultak. Más szóval a csapatok fokozatosan silókba rendeződnek, a vállalatok felaprózottabbá válnak, ez pedig nem tesz jót innovációs erejüknek. A Microsoft ezért azt tanácsolja a szervezeteknek, a hibrid modellben fordítsanak nagy gondot a közösségi tőke fejlesztésére, a csapatközi együttműködés és a spontán ötletelés elősegítésére, hogy újítóképességüket hosszú távon is megőrizhessék.

Az elmúlt másfél év további értékes tapasztalata, hogy az otthoni irodában, a távmunka minden stresszhatásával együtt a munkahely emberibbé vált. Minden ötödik válaszadó arról számolt be a felmérés során, hogy virtuálisan találkozott a kollégák családtagjaival és házi kedvenceivel, a megkérdezettek 17 százaléka pedig azt is elismerte, hogy sírt már együtt munkatársával online - a járvány által legkeményebben sújtott ágazatokban, az oktatásban, az idegenforgalomban és az egészségügyben pedig az arány még magasabb, 20-23 százalék volt.

Ilyen őszinte megnyilvánulások nyomán a munkahely olyan környezetté alakul, amelyben az emberek bátrabban felvállalják önmagukat. A válaszadók 39 százaléka mondta, ma már sokkal jellemzőbb, hogy munkavégzés közben teljesen hiteles önmagát adja, és 31 százalékuk kevésbé jön zavarba, ha online megbeszélés alkalmával kollégái bepillantást nyernek otthoni életébe. Ráadásul azok a megkérdezettek, akik a távmunkában intenzívebben tartották a kapcsolatot kollégáikkal, nemcsak nagyobb hatékonyságról, hanem egészében jobb közérzetről is beszámoltak. A Microsoft azonban hozzáteszi, hogy az elfogadottság élménye a munkavállalók különböző csoportjaiban eltérő, ezért a vállalatoknak oda kell figyelniük, hogy a hibrid modellben a hitelességet minden csoportban egyaránt bátorítsák.

A sokszínűségben ugyanis a tehetség is nagyobb bőségben lelhető fel - és a távmunka egyik előnye, hogy ezt a piacot kiszélesíti. A járványhelyzetben a LinkedIn-en közzétett távmunkás álláshirdetések száma ötszörösére nőtt, és erre az álláskeresők is felfigyeltek. A felmérés során a megkérdezett távmunkások 46 százaléka mondta, hogy még idén elköltözik, mert élni akar a távmunka minden előnyével. Az embereknek többé nem kell felállniuk íróasztaluk mellől, kilépniük otthonukból vagy naponta ingázniuk ahhoz, hogy karriert fussanak be, és ez a Microsoft szerint mély hatással lesz a munkaerőpiacra, át fogja rajzolni a tehetségtérképet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.