Hirdetés
. Hirdetés

Címlapunkon: Gendúr István – Adatközpontok határok nélkül - megjelent a Computerworld Lapozó

|

A cikkben újságszerűen lapozgatható és teljes egészében elolvasható a Computerworld magazin 2023. május 10-én megjelent lapszámának online változata.

Hirdetés

A sorozatos válsághelyzetek, valamint az ebből következő nehézségek, a távmunkával járó átalakulások az informatikai döntéshozók, az IT-döntésekben részt vevő cégvezetők, valamint a vállalati informatika iránt érdeklődő minden más olvasó számára nehézségeket okoznak az utóbbi néhány évben. Épp ezért szerkesztőségünk úgy döntött, hogy megkönnyítjük a hozzáférést a Computerworld magazin nyomtatott lapszámaihoz, íme itt a legfrissebb:

Ízelítő a tartalomból:

4 Vélemény
Kész Ákos Tamás, elemző, Königsberg Consulting: A mesterséges intelligencia szabad múltja és korlátozott jövője
A mesterséges intelligencia láthatatlan módon szövi át az életünk minden egyes területét. Vajon hol kezdődik a szabad akarat, és hol kapcsolódik be az MI? Idővel kiváltja majd az emberi erőforrást vagy támogatni fogja? Az öntanuló rendszerek hogyan változtatják meg a mindennapokat szervezeti szinten, és milyen veszélyeket jelenthet, ha korlátozás nélkül hozzáférhetővé válik?

5 Címlapunkon
Schneider Electric - Adatközpontok határok nélkül
A mindinkább elosztottá váló, hibrid IT környezet fejlődésével az adatközponti infrastruktúra felügyeletének is lépést kell tartania - a vállalatok azonban tudni szeretnék, hogy a bevezetett menedzsment-eszközöktől milyen megtérülést várhatnak. A Schneider Electric új, ingyenesen használható értékkalkulátorral segít a fenntartható, megbízható és ellenállóképes üzemeltetéshez szükséges DCIM kiépítésében.

8 Hannover Messe 2023 - Okosgyárak zöldben
A szénsemleges gyártástól kezdve a mesterséges intelligencián és a hidrogéntechnológiákon át az energiafelügyeletig ívelt az idei Hannover Messe ipar 4.0-s felhozatala. A szakkiállításon premierezett a Manufacturing X platform is, amely a teljes értéklánc szereplőit kapcsolja adatökoszisztémába.

10 DigiLean-melléklet
Az ipari digitalizáció tudásközpontja, a MAGYAR DIGILEAN EGYESÜLET
Az ipari szektor globálisan szélsebesen halad a digitalizálódásban. A hazai ipari cégek vezetői, a cégeknél dolgozó szakemberek bizony nehéz helyzetben vannak, ha naprakészen követni szeretnék a trendeket, a gyakorlatban is bizonyított megoldásokat. Ezt felismerve 12, az ipari folyamatfejlesztés és digitalizáció területén dolgozó cég létrehozta másfél éves előkészítést követően 2022 nyarán a Magyar DigiLean Egyesületet, amelynek tagjai a 2023. június 1-jei konferenciájuk apropóján egyesével bemutatkoznak a Computerworld hasábjain.

16 Jönnek a hiúzok!
Szoftverfejlesztés és oktatás, mégpedig úgy, hogy ez utóbbi nincs szoros kapcsolatban a szoftverekkel. Ezt szeretné megvalósítani egy vegyes páros, amely már megkezdte az üzletszerzést és a csapatépítést.

18 Gartner - Emberközpontú kibervédelem
Ha növelnék kiberbiztonsági programjuk hatékonyságát, akkor a vállalatoknak jobban kell összpontosítaniuk a kibervédelem emberi vonatkozásaira, emelte ki éves trendelőrejelzésében a Gartner. A moduláris kiépítéstől kezdve a műveleti modell átalakításán át a zero-trust megvalósításáig az elemző további tanácsokat is ad a biztonsági stratégiák tervezéséhez.

20 Kit illet a szerzői jog, ha a mesterséges intelligencia hozza létre a művet?
A ChatGPT 2022 év végi, a lakosság számára történt megjelenése óta számos területen kerül szóba, hogy milyen változásokat hoz majd az életünkben (például milyen területeken lesz segítség, vagy hogy milyen szakmákat vált ki, a Skynetről már nem is beszélve), de már a jelenünkben is rengeteg témát felvet, hiszen sokat olvashatunk a hibáiról, illetve a fő felhasználási területeiről is, mint a zeneszerzés vagy akár a tudományos munkák, értekezések. Ez utóbbiakat tekintve az egyik legérdekesebb kérdés, hogy miként alakul az MI által létrehozott mű, szellemi alkotás tulajdonjoga.

22 Ügyesen is navigálhatja a bankválságot a fintech szektor
Óriási problémákra derült fény az amerikai bankszektorban az elmúlt hónapok során. Nagyobbnál nagyobb hitelintézetek dőltek be. Többek között az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődjére is sor került - kétszer is. Ebben a környezetben a fintech szektornak számos kihívással kell szembenéznie, de ígéretes lehetőségek is feltárulnak előtte.

23 Ezek a diákok képviselik Magyarországot az idei informatikai diákolimpiákon
Véget ért a világ legrangosabb informatikai diákolimpiáinak kétnapos válogatóversenye az ELTE Informatikai Kar száznál több számítógépet rejtő számítógép laborjában. A válogatón legjobb eredményt elérő nyolc versenyző vesz részt az augusztus 28-ától Szegeden zajló Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI 2023). Négy diák a nyáron Magdeburgban zajló Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI 2023), négy társuk pedig a Romanian Masters of Informatics (RMI) nemzetközi versenyen vehet részt.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.