Hirdetés
. Hirdetés

Jönnek a hiúzok!

|

Szoftverfejlesztés és oktatás, mégpedig úgy, hogy ez utóbbi nincs szoros kapcsolatban a szoftverekkel. Ezt szeretné megvalósítani egy vegyes páros, amely már megkezdte az üzletszerzést és a csapatépítést.

Hirdetés

Új magyar szoftverfejlesztő céget alapított a Green Fox Academy egykori alapítógárdájának két tagja, Fazekas Barbara és Kökény Tamás. A BobcatsCoding célja, hogy elsősorban a nemzetközi piacon értékesítse a kiemelkedő minőségű hazai IT-szaktudást. Szolgáltatásai között szerepel az IT-termékmenedzsment, a termékdizájn, a UX dizájn és kutatás, a teljeskörű fejlesztés, az IT-terméktámogatás és -tesztelés, valamint az adatmérnöki szolgáltatások. A vállalkozás egyedisége, hogy a keletkező profit 30 százalékából hazai oktatási projekteket kíván támogatni. Fazekas Barbarától, a BobcatsCoding ügyvezetőjétől és a szakmai berkekben Tojásként ismert Kökény Tamástól, a cég technológiai vezetőjétől először a cégalapítás mozgatórugói és a névválasztás felől érdeklődtünk.

Kökény Tamás: Azon túlmenően, hogy együtt akartunk dolgozni, érdekel minket a termékfejlesztés, továbbá mindketten hosszú távon szeretnénk oktatási projektekkel foglalkozni, mégpedig saját tőkéből. Ezeket a törekvéseinket próbáltuk meg egy ernyő alá hozni. Azt a megoldást találtuk ki, hogy létrehozunk egy digitális termékfejlesztéssel foglalkozó céget, ahol a profitnak legalább a harmadát oktatási projektekbe fektetjük.
Fazekas Barbara: Ami a névválasztást illeti, szeretnénk, ha védjegyünkké válna, hogy állatokról nevezünk el cégeket. A Green Fox után sokat gondolkoztunk a következő lehetőségen. Figyelembe vettük, hogy egy legalább 60 százalékban hölgyekből álló technológiai csapatot szeretnénk építeni. Így jutottunk el a bobcathez, tehát az észak-amerikai hiúzhoz, ami mégiscsak egy macska, és aminek a tulajdonságai - a vagányság, a jó problémamegoldó-képesség, az önállóság, a harciasság - a mi cégünket is jellemzik majd. Az sem utolsó szempont, hogy egy állattal kapcsolatos márkanevet mindig kicsit könnyebb a nulláról felépíteni, mint egy fantázianevet.

Computerworld: Milyen oktatási projektekben gondolkoznak, hogy képzelik el azok finanszírozását?
Kökény Tamás: Sok ötletünk van, aktívan beszélgetünk a témáról, de konkrétumokat még nem tudok mondani. Korábbi tapasztalatainkból tudjuk, hogy bármiféle oktatási projekt legnehezebb része a tőkeszerzés. Nem véletlen tehát, hogy a BobcatsCoding saját tőkéből szeretné finanszírozni az oktatási projekteket. Ez azonban évekbe fog telni. Addig még sokat változhat a világ, így korai volna most eldönteni, hogy milyen oktatási projekteket finanszírozunk majd. Még az is nyitott kérdés, hogy például valamelyik nonprofit iskolának nyújtunk támogatást, vagy saját magunk, önállóan indítunk egy oktatási projektet.
Fazekas Barbara: Egy évig próbáltam tőkét szerezni egy általános iskola alapításához. Mindenki örömmel fogadott, de végül nem jártam sikerrel. Kiderült, hogy a befektetési alapok finanszírozási stratégiájába csak a szoftverekkel kapcsolatos, digitális oktatási projektek illenek bele. Mi ennél szélesebb spektrumban gondolkozunk.

CW: Hogy szerzik majd a projekteket?
Kökény Tamás: Cégünk hivatalosan 2023. február 24-én alakult, de már tavaly október óta folynak az előkészületek. Akkoriban jelent meg az első potenciális ügyfél, meglévő kapcsolataink révén. Ezen az úton haladunk tovább, tehát eleinte hálózati kapcsolatainkat használjuk az üzletszerzéshez. Miután elhagytam a Green Foxot, több nagy presztízsű nemzetközi cégben dolgoztam. Arra számítunk, hogy jól fogadják majd szolgáltatásainkat. Jelenleg egyébként Lisszabonban élek, ahol szintén széles körű a kapcsolatrendszerem.
Fazekas Barbara:Egyszerre kell bővítenünk ügyfélkörünket, valamint kialakítani azt az adatbázist, amiből toborzunk. Titkos reményem, hogy Magyarországon is vannak olyan cégvezetők, akiknek fontos az oktatásügy, és ha választhatnak két jó minőségű szolgáltatás között, akkor szívesebben választják azt a szoftverfejlesztőt, aki profitja egy részét valamilyen fontos ügynek szenteli. Durván egy évre van szükségünk olyan tartalom-marketing stratégia felépítéséhez, ami felkelti a nemzetközi piac érdeklődését is. Számításaink szerint másfél-két év múlva érünk el oda, hogy profitábilis legyen a cég.

CW: Milyen csapatban gondolkoznak?
Kökény Tamás: Egyik fő motivációnk, hogy saját, állandó, összeszokott csapatot építsünk. Olyan munkahelyet szeretnénk kialakítani, ahol az emberek szeretnek dolgozni, és jól érzik magukat. Első körben azokkal a volt programozó kollégáimmal vesszük fel a kapcsolatot, akikkel az elmúlt 5-7 évben valahol már együtt dolgoztam.
Fazekas Barbara: Szándékaink szerint munkatársaink 60 százaléka hölgy lesz.
Az első nagy projektre már interjúztunk a potenciális csapattagokkal, a kezdő játékosokat kiválasztottuk. Amint a kezünkben van az aláírt megbízási szerződés, indulunk.

CW: Elsősorban seniorokat vagy inkább juniorokat, pályakezdőket keresnek?
Fazekas Barbara:Kifejezetten azt szeretnénk, ha seniorok, vagy esetleg már komoly tudással, tapasztalattal rendelkező mediorok képeznék csapatunkat. Csak ilyen gárdával érhetjük el célunkat, tehát azt, hogy annyi profitot termeljünk, aminek a 30 százalékából értelmes oktatási projekteket lehet indítani.

CW: Tapasztalataik szerint mennyire befolyásolja egy programozó tudását, hogy egyetemi BSc, illetve MSc diplomája van, vagy egy boot campet végzett el?
Kökény Tamás: Abban a demográfiában, amiben mi gondolkozunk, tehát a senioroknál, mondhatni alig. A junioroknál sem mondhatjuk, hogy az egyik jobb, mint a másik, csak más jellemzőik vannak. Egy boot capmről érkezett sokkal több, az iparban ma használt technológiával találkozott már tanulmányai során, mint az egyetemen végzettek, akik viszont például az algoritmuselméletben sokkal erősebbek, mint azok, akik programozói tanfolyamot végeztek. Ebből következően a munka első 3-4 évében mást kell tanulnia az egyetemistának és a boot campesnek. De tanulnia mindkettőnek kell. Abban lehet nagy szórás a kezdők között, hogy az egyiknek másfél-két év, a másiknak öt év a tanulási időszak. Mire azonban elérik a senior szintet, eltűnnek a különbségek.

Hirdetés

CW: Köztudott, hogy az informatikában lényegesen több férfi dolgozik, mint nő. Van realitása, hogy a BobcatsCodingban 60-40 százalék legyen a nők és férfiak aránya?
Fazekas Barbara:Az első három évben 25-30 fős csapatot szeretnénk kialakítani, tehát 18-20 hölgyről beszélünk. Korábbi tapasztalataink alapján ennek van realitása, ugyanis azt láttuk, hogy a Green Foxban 30-40 százalék volt a hölgyek aránya, szemben a többi boot camp 15-20 százalékával. Amikor én voltam az ügyvezető és Tamás a technológiai és oktatási vezető, olyan barátságos, bevonó környezetet teremtettünk, ahol a hozzánk érkező hölgyek megkapták a számukra szükséges támogatást. Meggyőződésünk, hogy ezt az új cégben is meg tudjuk valósítani. Mi tényleg hiszünk a nőkben, számtalanszor láttuk, hogy milyen keményen tudnak dolgozni, milyen okosak, milyen rátermettek. Sikerük csak azon múlik, hogy megkapják-e a bátorítást, a támogatást.

CW: A magyar szoftverfejlesztők számára nagyon vonzóak a külföldi munkaajánlatok. Vajon a BobcatsCoding állja majd a versenyt a nemzetközi piacon kínált fizetésekkel?
Kökény Tamás: Ez nehéz kérdés, hiszen a külföldi fizetések skálája is nagyon széles. A legkisebb magyar és a legnagyobb külföldi fizetés között több tízszeres a szorzó. Munkatársainknak természetesen nem tudunk olyan csúcsfizetést adni, mint amit például egy 20 év tapasztalattal rendelkező, Kelet-Európából Kaliforniába dolgozó konzulens kap. A nyugatra dolgozó hazai és európai cégek elvárható fizetési színvonalát azonban el tudjuk érni.

CW: A munka jellege, összetettsége, színvonala elég vonzerőt jelent a hazai szoftverfejlesztők számára?
Kökény Tamás: Ez is jogos kérdés. Nem akarunk zsákbamacskát árulni. Nem az a célunk, hogy olyan briliáns technológiai megoldásokat, vagy platformépítő, világot megváltó ötleteket dolgozzunk ki, mint a legnagyobb rendszerfejlesztők, szoftverházak. Minket nem ez érdekel. Ennek megfelelően nem is azokat az embereket keressük, akik hatalmas projektekben gondolkoznak, illetve minél nagyobb kihívásokat keresnek. Engem kifejezetten a termékfejlesztés korai szakasza érdekel, az a folyamat, amikor a nulláról hozunk létre egy terméket. Ez is óriási kihívás a fejlesztők számára, csak nem a technológia oldaláról. Arra kell összpontosítaniuk, hogy valami tényleg használható dolgot kapjon az ügyfél, a lehető legrövidebb idő alatt. Akit ez a kihívás érdekel, az a mi emberünk. Sokan azt gondolják, hogy egy kis termék fejlesztéséhez nem kell akkora háttér, akkora tudás, mint a világméretekben használt nagy rendszerek kialakításához. Való igaz, nincs szükség hatalmas infrastruktúrára, de a legkorszerűbb, naprakész metodológia, illetve az ahhoz való hozzáállás minden minőségi szoftverfejlesztés elengedhetetlen feltétele. Mi is szeretnénk követni az összes mai trendet, a lehető legmodernebbül fejleszteni, jóllehet nem hatalmas infrastruktúrával. Ezért is gondolkozunk kisebb, de nagyon profi csapatban, illetve kevesebb, magas színvonalú megbízásban, nem pedig sok, alacsony minőségű projektben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.