Hirdetés
. Hirdetés

IT nélkül nincs üzlet - fókuszban az újragondolt digitális menedzsment

|

Fesztiváli hangulatban építenek szakmai közösséget.

Hirdetés

A tavalyi fesztiválhoz hasonlóan idén is exkluzív, trendi környezetben, ezúttal a Millenáris Parkban rendezik meg a hazai IT-szektor legnagyobb rendezvényét. A június 9-ei IT Fest-en ismét összejönnek az iparág döntéshozói, senior és junior szakemberei, hogy kötetlen formában, fesztiváli hangulatban vitassák meg az iparág aktualitásait. A részletekről Gertner Rolandot, az ötletgazda United Consult (UC) vezérigazgatóját kérdeztük.

Computerworld: Sok rendezvény kapcsán hangzik el, hogy "hagyományteremtő szándékkal" hívják életre, aztán sokszor az első egyben az utolsó is. A tavaly nyári IT Fest azonban valóban hiánypótló kezdeményezésnek bizonyult, hiszen rengetegen látogattak ki a program miatt a Lupa Beachre, most pedig már a második fesztiválra készülnek…
Gertner Roland: Számunkra is hatalmas meglepetés volt, hogy az első fesztiválra több mint nyolcszázan jöttek el, akik az IT-szakma számos területén dolgoznak a telekommunikációs cégektől kezdve a pénzügyi és kereskedelmi szektoron át az egészségügyig. Rendkívül színes és széles volt a paletta, ennek különösen örültünk, hiszen a mindennapok során mi magunk, az UC is hasonlóan széles skálán mozgunk szolgáltatásaink révén. Ez a rendezvény azonban nem rólunk szól, hanem a szakmáról és főként a szakmában dolgozó kollégákról. Számukra hívtuk életre tavaly ezt a formabontó, laza hangulatú összejövetelt, mivel hiszünk abban, hogy a szakmai fejlődéshez és a kapcsolatépítéshez nem öltönyre, projektorra és unalmas ppt-kre van szükség, hanem a közös témák mentén egymásra hangolódó, nyitott emberekre, akik adott esetben egy sör, koktél vagy valamilyen streetfood mellett is képesek megvitatni hivatásuk aktuális kihívásait, és akár megoldást is találnak rájuk.

CW: Úgy tapasztalta tavaly, hogy az IT Fest közönsége ilyen?
Gertner Roland: Amikor a rendezvény keretét adó HR Fest - ma már Business Fest - szervezőinek bedobtuk az IT Fest ötletét, már az alapgondolat is az volt, hogy nem csupán egy IT-tematikus eseményt szeretnénk létrehozni velük közösen, hanem leraknánk egy újszerű szakmai közösség alapjait is. Azóta kiderült, hogy ez a közösség több szempontból is különleges. Egyrészt azért, mert tagjai nem csupán évente egyszer, a fesztiválon jönnek össze, hanem az ott létrejött kapcsolatok révén mindennapi munkájuk során is egymás segítségére lehetnek, sőt akár anyagiakban mérhető, üzleti előnyökhöz is segíthetik egymást. Másrészt pedig azért is egyedi, mert közösségünk minden oldalról nyitott, azaz más, a Business Fest részét képező csoportok felől és felé is átjárható. Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy fesztiválunk résztvevői nem csupán az IT világában, hanem sok más releváns üzleti területen is hasznos tudásra és személyes kapcsolatokra tehetnek szert.

CW: Az idei IT Fest nemcsak a helyszínt, hanem a programokat illetően is túlszárnyalja a tavalyi programot. Miért változtattak a bevált forgatókönyvön?
Gertner Roland: Az UC ötlete nyomán és társszervezésében létrejött IT Fest önálló rendezvény, távolabbról nézve azonban az előbb említett komplex üzleti fesztivál része. Tóth Gergő, a HR Fest megálmodója és kollégái évek óta elképesztően kemény és profi munkát végeznek, amihez az UC menedzsmentje és marketingcsapata örömmel csatlakozott. Ennek az együttműködésnek szervezői és résztvevői oldalról is rengeteg pozitív hozadéka van - az említett átjárhatóság mellett például a még gazdagabb szakmai kínálat és több szórakozási lehetőség -, ugyanakkor ez a volumen és a társrendezvények jelképes elválasztása már indokolttá tette a helyszínváltást. A Millenáris Park, amely lényegében a hazai startupok keltetőháza a város szívében, minden szempontból alkalmas az év legnagyobb szakmai fesztiváljának megrendezésére. Egyébként van egy öt évre szóló közös stratégiánk a Business Fest szervezőivel. Ez garancia arra, hogy az IT Fest hosszú távon beépül a hazai IT-szféra legfontosabb eseményei közé, azonban azt akarjuk, hogy megmaradjon olyannak, amilyennek megálmodtuk: legyen formabontó! Ennek érdekében kerüljük az unásig ismételt, sablonos témákat és formátumokat. Nem akarunk jövőbe látó, elméleti síkon mozgó előadásokat hallgatni, hanem olyan gyakorlatorientált kérdéseken keresztül szeretnénk új szereplőket és új szegmenseket megismerni, miközben válaszokat találunk a jelen szakmai kihívásaira is.

CW: A több mint húsz éves United Consult vezetőjeként mit emelne ki az utóbbiak közül? Mi az a téma, amely különösen nagy jelentőséggel bír 2022-ben az iparágban?
Gertner Roland: Nyilvánvaló, hogy az informatikai rendszerek általános elterjedése óta fontos az IT security területe, de úgy tapasztaljuk, hogy az utóbbi hónapokban különösen nagy figyelem vetül a kiberbiztonsági kérdésekre. Már a világjárvány miatti digitalizációs cunami is elindított ilyen folyamatokat, ám a szomszédunkban zajló háborút olyan kockázati tényezőként élik meg a cégek, amire mindenki azonnal reagálni akar. Az UC-nál is régóta fontolgattuk egy erre szakosodott csoport létrehozását, amit az egyre növekvő ügyféligények miatt nemrég meg is csináltunk. A kiberbiztonság az IT Fest egyik kiemelt témája lesz majd, de hogy más érdekességeket is említsek: szó lesz a felhőalapú megoldásokról, az adatvezérelt vállalati kultúráról, a kriptopiacról, az ágazati szakemberhiány lehetséges megoldásairól, az IT és a HR közötti feszültségekről, illetve Elon Musk cukkolásáról is, sőt igazi kuriózum, hogy egy NFT-kiállítást is láthatnak a fesztivál résztvevői.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.