Hirdetés
. Hirdetés

Így toborozzák az informatikusokat

|

A technológiák éretté válásának, az új technológiák megjelenésének és a vállalati költségcsökkentési törekvéseknek köszönhetően jelentős változások történtek az utóbbi időben a toborzási módszerekben.

Hirdetés

Egyre több alkalmilag szerződtetett külsős segít be a teljes munkaidőben dolgozó informatikusoknak. Egy dolog azonban nem változott: a legtöbb cég számára továbbra is komoly nehézséget jelent a jól képzett, tehetséges munkavállalók megtalálása, az irántuk mutatkozó kereslet ugyanis jócskán meghaladja a kínálatot. Az alábbiakban Paul Heltzel, a CIO.com magazin munkatársának cikke alapján áttekintjük napjaink legfontosabb munkaerő-toborzási trendjeit a technológiai iparágban.

Hirdetés

Rugalmas munkavégzés
Szakértők szerint még azok a vállalatok is egyre inkább kihasználják a rugalmas munkavégzésben rejlő lehetőségeket, amelyek korábban mereven ragaszkodtak ahhoz, hogy informatikusaik teljes munkaidőben, főállásban tevékenykedjenek a szervezet telephelyein. Nő az igény az olyan alkalmazottak iránt, akik otthonról is tudnak dolgozni. A technológiai mobilitás elengedhetetlen követelménnyé vált, és a vállalatok immár vegyesen foglalkoztatnak irodai alkalmazottakat és távmunkásokat hatékonyságuk növelése érdekében.

Ami a technológiai iparágat illeti, itt a rugalmas munkavégzés meghatározó trenddé vált az utóbbi években. Egyre többen dolgoznak rugalmas munkaidőben, ami segít megtartani a túlzott kötöttségeket nehezen viselő tehetséges munkavállalókat. A munka és magánélet egészséges egyensúlyának fenntartásával megelőzhető a munkavállalók teljesítményét rontó a túlterhelés és kiégés is.

Vegyes munkaerő, rugalmas személyzet
A vegyes foglalkoztatású IT-részlegek esetében a törzsállomány teljes munkaidőben tevékenykedő alkalmazottakból áll, akiknek a munkáját igény szerint szerződéses külsősök segítik. A CompTIA 2017-es jelentése szerint a teljes munkaidős informatikusokból és szerződéses vagy alkalmi munkavállalókból álló csapatok széleskörű digitális átalakuláson mennek keresztül a közeli jövőben. Új tényezők alakítják majd a vegyes munkaerő egyre elterjedtebb koncepcióját. A különféle típusú munkavállalók egy csapatban egyesítésén túlmenően egyre inkább alkalmazni fogják az együttműködés és a munkavégzés hatékonyságának növelésére a mesterséges intelligenciát, a botokat, a virtuális asszisztenseket és más tudásalapú rendszereket. A vegyes munkaerő alkalmazásának egyik hatalmas előnye, hogy gyorsan megoldhatók a belső szakértelem hiányából fakadó problémák, és lehetővé válik, hogy mindig az adott feladathoz legjobban értő szakemberekkel végeztessék el a munkát.

Fókuszálás a soft skillekre
Az informatikai iparágban a kiválasztáskor a technológiai tudás mellett egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az úgynevezett soft-skillekre és az érzelmi intelligenciára is . A lehetséges jelölteknek magabiztosaknak kell lenniük, valamint jó kommunikációs és kapcsolatteremtő képességekkel és együttérzéssel kell bírniuk. Egyes szakértők szerint jelenleg a soft-skillekre fókuszálás a legfontosabb trend a toborzásban. Bár nyilvánvaló, hogy az informatikusnak rendelkeznie kell a munkája ellátásához szükséges szakképzettséggel, gyakorlattal és minősítésekkel, szinte ugyanolyan fontos, hogy képes legyen világosan kommunikálni a mondandóját (különösen, amikor nem szakmabeli kollégáival és az üzleti vezetéssel folytat eszmecserét), gondosan odafigyelni arra, mit várnak tőle, és hogy hatékonyan együtt tudjon működni a csapattársaival. A toborzással foglalkozóknak oda kell figyelniük a jelöltek személyiségére, ami különösen fontos a startup-cégek esetében, ahol minden egyes felvett alkalmazott azonnali hatást gyakorol a szervezet eredményességére. A szakmai ismeretek esetleges hiányát ugyanis viszonylag egyszerűen lehet pótolni, valakinek a személyiségét és rossz beidegződéseit viszont nehéz vagy szinte lehetetlen megváltoztatni.

Kellenek a biztonsági szakemberek
Szinte heti gyakorisággal jelennek meg hírek a sajtóban megdöbbentő hackertámadásokról, amelyek során sokmilliónyi felhasználó adatai kerülnek veszélybe. Azonban a felfokozott hangulat és a céges reputációt romba döntő incidensektől való félelmek ellenére sok vállalat továbbra is felkészületlen az egyre fejlettebb támadásokkal szemben.

Viszont még mindig sokkal több pozíciót hirdetnek meg, mint ahány biztonsági szakember egyáltalán létezik, így nagy nehézségekkel találják szembe magukat azok a vállalatok, amelyek komolyan gondolják értékes céges és ügyféladataik védelmét. Toborzási szakértők szerint az idén megnövekedett a kereslet a Python, Ruby és Java nyelvet ismerő, egyúttal információbiztonsági ismeretekkel rendelkező fejlesztők iránt. Az új alkalmazások valós idejű tesztelése és a biztonsági tesztelés folyamatba integrálásának képessége felgyorsítja a piacra vitelt.

Továbbképzési lehetőségek
Álláskeresők körében végzett közvélemény-kutatások szerint az egyik legvonzóbb szempont a meghirdetett pozícióknál, ha lehetőség van a továbbképzésre és a szakmai fejlődésre. Ami a konkrét számokat illeti, például az Execu Search Group felmérése megállapította, hogy a válaszadók több mint fele elsőszámú oknak azt jelölte meg az állásajánlat elfogadásakor, hogy az adott vállalatnál lehetőség van a szakmai továbbfejlődésre. Közel 60 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy nagymértékben hozzájárul a munkavállalók megtartásához a részvétel olyan projektekben, amelyek segítenek naprakészen tartani a szakmai ismereteiket.

Szeretik ugyanis úgy érezni, hogy munkaadójuk most és a jövőben is számít rájuk. A folyamatos képzések és szakmai kurzusok nagyon fontosak, mivel az így szerzett tudás megmarad a munkavállalóknál akkor is, ha távoznak a cégtől.

Mesterséges intelligencia a toborzásban
Sohasem volt ilyen egyszerű több álláshirdetésre jelentkezni: az álláskereső egyetlen kattintással elküldheti szakmai önéletrajzát és motivációs levelét egyszerre több helyre is. A HR-esek és a toborzással foglalkozó szakemberek ugyanakkor arra panaszkodnak, hogy elárasztják őket a pályázók anyagai, amelyek között nehezen tudnak különbséget tenni.

Jelentősen megnőtt az utóbbi időben az online toborzási szolgáltatások száma, és a vállalatok minden korábbinál több önéletrajzot kapnak az álláskeresőktől, ami óriási terhet ró rájuk, ha a meghirdetett állás tényleges követelményeinek figyelembevételével, felelősségteljesen akarják kiértékelni a jelentkezőket. A toborzók keresésekkel próbálnak meg további információt szerezni a jelentkezőkről, illetve algoritmusokat és gépi tanulási módszereket alkalmaznak a legmegfelelőbb személyek felkutatására. A mesterséges intelligencia segít a már bevált alkalmazottakhoz hasonló jelöltek beazonosításában, illetve a pozícióra nem alkalmas jelentkezők kiszűrésében. Képes továbbá a jelöltek által feltett kérdések természetes nyelvű megválaszolására, sőt még állásinterjúk beütemezésére is.

A tehetségek megbecsülése
Annak ellenére, hogy az informatikusok átlagfizetése évről évre nő, a legtöbb ember nyitott az új lehetőségekre: a Stack Overflow adatai szerint az egyesült államokbeli fejlesztők mintegy 75 százaléka folyamatosan keresgél jobban fizető, érdekesebb állások után. Ahogy az IT-szakemberek felvételével foglalkozó HR-esek alig tudják betölteni a meghirdetett pozíciókat, a fizetések egyre csak emelkednek, hogy vonzóvá tegyék az állásokat a potenciális jelöltek számára.

Jelenleg a legnagyobb kihívást a tehetséges munkavállalók megtartása jelenti. Egyre nehezebb maradásra bírni az embereket, amihez elengedhetetlenül szükséges a versenyképes fizetés és a további vonzó juttatások.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.