Hirdetés
. Hirdetés

Így védekezzen a túl sok munka ellen

|

Ha ön is olyan, aki rendszeresen pluszmunkát kap a nyakába, íme néhány ötlet, hogyan ismerje fel, mikor kell egyértelműen visszautasítania azt, és hogyan szabhat határokat professzionális módon.

Hirdetés

Csak 2021-ben több mint 47 millió amerikai munkavállaló hagyta ott munkahelyét a magasabb fizetés, a nagyobb munkahelyi rugalmasság, valamint a munka és a magánélet jobb egyensúlya miatt. Azóta is sok vállalat küzd világszerte a megüresedett pozíciók betöltésével, a "levegőben lógó" feladatokat pedig leginkább a megmaradt alkalmazottakra vagy alvállalkozókra bízzák. Az ilyen feszített munkakörnyezetben meg kell védeni magunkat attól, hogy túl sok munkát vállaljunk. Ne féljünk visszautasítani a sokadik plusz feladatot, különben kontraproduktívak leszünk.

Mondjon nemet, ha a többletmunka negatívan befolyásolja a fő munkaköri feladatait!

Ha beleegyezik, hogy kisegíti a létszámhiánnyal küzdő cégét, az együttműködési készségről tanúskodhat; ha azonban a pluszfeladatok elvonják figyelmét és erejét az elsődleges feladataitól, azok elvállalása nem válik előnyére sem önnek, sem a cégének. Ebben az esetben fontolja meg, hogy visszalépjen, hogy arra a munkára koncentrálhasson, amire felvették. A határok kijelölése magában foglalhat egy rövid és őszinte magyarázatot arról, hogy az elsődleges munkáját hogyan befolyásolja hátrányosan, ha másra fordítja idejét és figyelmét. A kapacitás-tervezésről is beszélhet a vezetőjével, különösen akkor, ha az elsődleges feladatai már nem élveznek prioritást, de valami más probléma időérzékeny.

Ez különösen akkor fontos, ha a határidők szerződésben vannak kőbe vésve, és a bővülő-sokasodó extrafeladatok miatt ezeket rajtunk kívülálló okok miatt fogjuk túllépni, a felelősség pedig a miénk.

Hirdetés

A munkaköri leírásán kívül eső feladatokba való bevonás gyakori, sőt néha szükséges is a mindennapi munkafolyamatok során. Ha azonban a többletmunka nem segíti a személyes fejlődését vagy nem járul hozzá érdemben a karrierjéhez, gondolkodjon el azon, hogy visszalépjen. Határokat állíthat fel azzal, hogy ötletel, hogyan tudna kisebb, könnyebben kezelhető módon segíteni. Vagy, ha nyitott az új lehetőségre, megfontolhatja annak megvitatását, hogy a többletfeladatai magasabb fizetéssel járnak-e, vagy egy olyan folyamat részét képezik-e, amely előléptetéshez vezethet.

Lépjen vissza, ha a többletmunka nem egyértelmű és végeláthatatlan!

Könnyű beleegyezni úgy a további feladatokba, hogy valójában nem is tudja, hogy azok milyen konkrét munkával járnak majd. Mielőtt igent mond, mindenképpen tegyen fel alapvető kérdéseket a feladatokkal kapcsolatos elvárásokról és az új felelősségek időtartamáról. Ha olyan válaszokat kap, amelyek homályosak, és nem tartalmaznak időkeretet, gondolkodjon el a visszalépésen - elkötelezné magát egy projekt mellett anélkül, hogy ismerné a teljes terjedelmet vagy határidőt? Határokat szabhat úgy, hogy háláját fejezi ki az új lehetőségért, ugyanakkor jelezze, hogy nem érzi jól magát, ha minimális információ mellett kell plusz feladatokat vállalnia.

Jobb munkakörnyezetet teremthet magának, ha tisztán, egyértelműen, átláthatóan állítja fel a határokat, és visszautasítja a túlterhelést.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.