Hirdetés
. Hirdetés

Kapcsolatépítési tippek félénkeknek 1. rész

|

A networking kulcsfontosságú az üzleti és magánéleti sikerhez. Segít állást találni, tehetséges munkavállalókat felvenni, valamint befektetőket és ügyfeleket szerezni.

Hirdetés

Azonban a félénk embereknek komoly gondot okoz a networking, akik ezt a tevékenységet őszintétlennek és manipulatívnak érzik. Márpedig a networking szakértők szerint nem más, mint őszinte kapcsolatok kialakítása, amelyek a kölcsönös nagylelkűségre épülnek. A hatékony hálózatok alapjai a jó kapcsolatok, és ezek nélkül nem lehet egy karriert vagy egy vállalatot felépíteni. Ehhez szükség van olyan emberekre, akik segítenek nekünk.

Hirdetés

Az alábbiakban a CIO.com magazin cikke nyomán hasznos tippeket adunk a hatékony kapcsolatépítéshez.

Kezdje azokkal, akiket ismer
A félénkek ijesztőnek találhatják, hogy idegenekkel elegyedjenek szóba. Ezért számukra az a jó megoldás, ha rokonokkal és barátokkal kezdik a networking alapjainak az elsajátítását. Miután szereztek egy kis bátorságot, kiterjeszthetik a kört egyetemi csoporttársaikra, gimnáziumi osztálytársaikra.

Ne kérjen elnézést
Az introvertált személyiségűek és a tapasztalatlan networkingezők hajlamosak bocsánatért esedezni, ha valakitől segítséget kérnek, mivel úgy gondolják, hogy a networking nem a kapcsolatépítés egy bevett, szokásos módja, hanem egy kellemetlen szituáció. Azt hiszik, hogy szívességet kérnek, nem tartják magukat méltónak arra, hogy mások időt szánjanak rájuk, ezért bocsánatot kérnek a megkeresés miatt. Márpedig a bocsánatkérés azt jelzi, hogy kezdő networkingezők vagyunk, s híján vagyunk a profizmusnak és az önbizalomnak. Gondoljon arra, amikor networkingelésbe kezd valakivel, egyszer olyan pozícióban lesz, hogy viszonozni tudja majd a szívességet. Higgyen önmagában!

Mosolyogjon
Egyszerű, alapvető viselkedési előírás, mégis sokan elfeledkeznek róla. Ne arra fókuszáljon, hogy mennyire utálja a networkinget, melynek eredményeképpen keserves ábrázattal sétálgat egy konferencián vagy fogadáson. Kifejezetten ellenjavallt ilyen eseményeken a komoly vagy komor tekintet. Az emberek sokkal szívesebben társalognak olyanokkal, akik széles mosollyal köszöntik őket, mint olyanokkal, akik kényszeredetten csak a foguk között morognak valamit.

Fontos a jó időzítés
Nem túl jó ötlet odasétálni egy élénk beszélgetést folytató csoporthoz, és minden előzmény nélkül bekapcsolódni a társalgásba. Még akkor is, ha a téma nagyon érdekli, a csatlakozás gyakorlatot igényel. Ne érdemes nyomulni, mert rossz első benyomás alakulhat ki, és megszakadhat a beszélgetés fonala, aminek senki sem fog örülni. A legjobb hallgatni egy ideig a beszélgetést, megértve annak lényegét, majd amikor egy kis szünet adódik, feltenni egy kérdést a társaságnak. A kérdés feltevésével felépíti hitelességét, és ami a legfontosabb: egy félénk ember számára egyszerűbb egy kérdést feltenni, mint belekezdeni egy hosszabb beszédbe, vagy megosztani a véleményét az elhangzottakkal kapcsolatban.

Legyen jó hallgató
Mindenki szeret magáról beszélni, és sokan nem figyelnek oda arra, amit mások mondanak: csendben vannak, s közben arra várnak, hogy mikor beszélhetnek ismét. A félénk ember számára viszont könnyebb a hallgatás, mint a beszéd. Ezért legyen jó hallgató a társaságban! Gond nélkül oda tud figyelni a beszélgetésre, mivel nem jár folyton azon az esze, hogy mikor szólalhat meg ismét. Ha engedi a többieknek, hogy beszéljenek a tapasztalataikról és kifejtsék a véleményüket, arra fognak emlékezni, hogy milyen remek beszélgetést folytattak önnel. És ehhez egy szót sem kellett szólnia.

Mindig legyen önnél névjegykártya
Az átadott névjegykártya révén később emlékezni fognak az emberek arra, hogy kivel beszélgettek. Ez különösen igaz a keveset beszélő félénkekre. Ha már kimerészkedett a komfortzónájából, és csak ha rövid időre is, de szóba elegyedett valakivel, ne hagyja kárba veszni az erőfeszítéseit. Ki kell használnia minden lehetőséget. Ne várja meg, amíg új ismerőse elkéri a kártyáját, hanem nyújtsa át neki.

Hirdetés

Szólítsa nevén az embereket
Mindenki szereti hallani a nevét, így amikor új emberekkel találkozik, jegyezze meg a nevüket, és azonnal szólítsa őket nevükön a beszélgetés során. Ez mutatja, hogy érdeklődik irántuk, és a csoportot egyfajta baráti társasággá teszi az arcnélküli tömeg helyett. Ha ezt a stratégiát manipulatívnak érzi, álljon meg egy pillanatra, és figyelje meg, milyen érzéssel tölti el, ha valaki a nevén szólítja egy hasonló szituációban. Ez nem trükközés, hanem egy kedves gesztus. Ráadásul segít tartósan megjegyezni a beszélgetőpartnerei nevét, aminek később jó hasznát veszi majd.

Legyen önmaga
Sok introvertált ember érzi úgy, hogy extrovertált viselkedést kell színlelnie networking helyzetekben. Az igaz, hogy több erőfeszítést igényel a társasági élet, mint az otthonmaradás, de azért nem kell túlzásba vinni a dolgot. Jobban jár, ha a saját személyiségét hozza: ha félénk és okos, vállalja ezt, ne akarjon teljesen másnak látszani. Más szóval, nem baj, ha egy kicsit különc, csak ne kérjen ezért bocsánatot.

(Folytatjuk)

Kapcsolatépítési tippek félénkeknek 1. rész

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.