Hirdetés
. Hirdetés

Három magyarból kettő fenyegetőnek tekinti az online félretájékoztatást

|

A Pew Research Center új kutatása szerint a válaszadók közel háromnegyede nagyon aggódik a hamis információk online terjedése miatt. A 19 országban végzett felmérés értékelését a minap tették közzé.

Hirdetés

A fejlett gazdaságú országokban összesen 24 525 embert kérdeztek meg arról, hogyan értékelik az éghajlatváltozás, a fertőző betegségek, az online félretájékoztatás, a más országokból érkező kibertámadások és a világgazdaság állapota jelentette veszélyek súlyosságát. A legtöbb országban az éghajlatváltozás volt a legmagasabbra értékelt aggodalom, a válaszadók átlagosan 75 százaléka szerint ez a legnagyobb fenyegetés. A félretájékoztatás szorosan mögötte következik, 70 százalékos átlaggal - írja a New York Times.

Magyarországon a felmérés szerint globális felmelegedés állt az első helyen 80 százalékkal. Ezt a járványok fenyegetése 73, és a világgazdasági helyzete miatti aggodalom követte 72 százalékkal. A félrevezető tájékoztatást 63 százalék érezte fenyegetően veszélyesnek, az idegen országból érkező kibertámadások miatt pedig 56 százalék aggódott. Érdekes, hogy Magyarországon az idősebb és fiatalabb korosztályok helyzetmegítélése között (szemben sok más országgal, ahol nagyobbak az eltérések) mindössze 1 százalék különbség van a fals információk és a kiberfenyegetések miatti aggodalmat illetően.

Az eredmények kiegészítik a Pew idén közzétett, az Egyesült Államokra összpontosító kutatását. A felmérés szerint a félretájékoztatás és a kiberhacking gyakorlatilag holtversenyben áll az amerikaiak legnagyobb aggodalmát kiváltó tényezők között, 10-ből hét ember mondta, hogy mindkettő komoly fenyegetést jelent. A többi vizsgált országgal éles ellentétben az Egyesült Államok a klímaváltozást a rendelkezésre álló lehetőségek közül a legalacsonyabb fenyegetésnek minősítette.

Hirdetés

A választásokkal és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félretájékoztatással töltött több megrázó év után az amerikaiak 70 százaléka most úgy véli, hogy az interneten terjedő hamis információk komoly fenyegetést jelentenek. További 26 százalékuk szerint ez kisebb veszélyt jelent, és mindössze 2 százalékuk szerint nem jelent veszélyt.

A Pew Research Center által megkérdezett amerikaiak körében a kibertámadások és a téves információk jelentették a legnagyobb aggodalmat. A globális éghajlatváltozás az utolsó helyen állt, mindössze 54 százalékuk mondta azt, hogy ez komoly fenyegetést jelent.

Az eredmények szerint az Egyesült Államok az online félretájékoztatás miatt leginkább aggódó országok közé tartozik. A németek voltak a legaggódóbbak, 75 százalékuk szerint ez a legnagyobb veszélyt jelenti. Az izraelieknek csak 42 százaléka értékelte a kérdést ilyen magasra, ami a legalacsonyabb arány a vizsgált országok között.

A demokraták és a magasabb iskolai végzettségűek nagyobb valószínűséggel minősítették az online félretájékoztatást jelentős fenyegetésnek. A republikánusok és az alacsonyabb iskolai végzettségűek kisebb valószínűséggel értékelték ezt ilyen magasra.

A republikánusok és a republikánus érzelmű amerikaiak a legtöbb fenyegetést alacsonyabbra értékelték, mint a demokraták és a demokrata érzelmű amerikaiak. Azon amerikaiak körében, akik 2020-ban Donald J. Trump korábbi elnökre szavaztak, 66 százalék mondta, hogy az online félretájékoztatás komoly fenyegetést jelent, szemben a Biden elnököt támogató szavazók 78 százalékával.

A kutatók már korábban is figyelmeztettek arra, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek és a kiszolgáltatottabb helyzetben lévők (például alacsony jövedelem vagy rossz egészségi állapot miatt) nagyobb valószínűséggel hisznek a hamis információknak, és osztják meg azokat.

A felmérés megállapította, hogy a fiatalok általában kevésbé tartják aggasztónak a félretájékoztatást, mint idősebb társaik. Ez a megállapítás összhangban van a korábbi kutatásokkal, amelyek szerint a fiatalok kisebb valószínűséggel osztanak meg félretájékoztatást az interneten, és magabiztosabban tájékozódnak a közösségi médiában megjelenő valótlanságok között.

A fiatalabbak kisebb valószínűséggel nevezik az online félretájékoztatást "komoly fenyegetésnek", míg az idősebbek nagyobb valószínűséggel tartják azt a legaggasztóbb tényezőnek. Jacob Poushter, a Pew globális attitűdkutatásért felelős igazgatóhelyettese szerint az idősebbek inkább a technológiai fenyegetéseket sorolják magasabbra, mint az olyan veszélyeket, mint a fertőző betegségek vagy a gyengélkedő gazdaság - írja a NY Times.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.