Hirdetés
. Hirdetés

Kutatóegyetemi mérföldkövek

|

Állami kockázati tőkebefektető segíti a Műegyetem szellemi tőkéjének hasznosítását. Az MFB Invest más felsőoktatási intézményekkel is tervez hasonló együttműködést.

Hirdetés

Lezárult a két TÁMOP pályázattal támogatott kutatóegyetemi és technológiatranszfer program a Műegyetemen. A kétéves folyamat során az intézmény jelentősen növelte kutatási kapacitását és készségét, kialakította fő kutatási stratégiai irányait, továbbá előrelépett a kutatási eredmények hasznosítási szempontjainak érvényesítésében – tájékoztatott a Kutatóegyetemi mérföldköveink 2012 című konferencián Péceli Gábor,a BME rektora.

A Pro Progressio Alapítvány díjjal ismerte el a kutatóegyetemi programban született két legjelentősebb innovációs eredményt. A nyertesek: Mikrofluidikai innováció terepen bevethető lab-on-a-chip rendszerekhez; Elektrosztatikus eljárás és berendezés részecskék nano- és mikroszerkezetű funkcionális bevonatának előállítására. Az intelligens környezet és e-technológiák kiemelt stratégiai kutatási területen 45 kutatási témát indítottak; ezekből 34 téma folytatódik.

A konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón Csizmadia Norbert, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: az NGM olyan országos innovációs stratégiát szeretne alkotni, amelynek megvalósításában összehangoltan működnek a kormányzati, a kutatási és az ipari-szolgáltatói szereplők. Ezt a célt szolgálja – többek között – az Innovációs Tanácsadó Testület létrehozása is, amelyben a BME szakértője is részt vesz. A nemzeti innovációs stratégia várhatóan kora őszre készül el.

Az elmúlt két év során olyan helyi innovációs ökoszisztémát alakítottak ki a BME-n, amely harmonizál az NGM stratégiai törekvéseivel. Az intézmény alkalmassá vált a társegyetemekkel való kapcsolattartásra – ennek kézzel fogható eredménye a BME kezdeményezésére létrehozott Felsőoktatási Technológiatranszfer Fórum. Szintén nagy szerepet játszottak az elmúlt időben tett lépések az MFB Investtel kötött együttműködési szerződés létrejöttében – mutatott rá Vajta László, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja.

A Magyar Fejlesztési Bank 100 százalékos leányvállalata magvető, de elsősorban start-up típusú tőkét kíván befektetni a BME-n született ötletekbe. Az innovációkat az MFB Invest és a BME által létrehozott közös bizottság vizsgálja meg első körben, a végső döntést az MFB Invest hozza meg. Az éves támogatási összeg maximális értéke 1 milliárd forint, egy projekt legfeljebb 200 millió forintot kaphat – tájékoztatott Ormándi Sándor, az MFB Invest vezérigazgatója. Az MFB Invest más felsőoktatási intézményekkel is tervez hasonló jellegű együttműködést. A BME keresi a magánbefektetői kapcsolatokat is.

Péceli Gábor hangsúlyozta: a BME-n végzett mérnökök szeme előtt ne az lebegjen, hogy diplomájukkal könnyen el tudnak helyezkedni. Noha ez természetesen igaz, a mérnökök fő feladata, hogy munkahelyeket teremtsenek. Rendkívül fontos, hogy a kutatási, fejlesztési és innovációs képesség értékét a kormány és az ipari-gazdasági környezet is a helyén kezelje, és adja meg a lehetőségét, hogy az érintettek ezt a láncolatot minél magasabb szinten művelhessék.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.