Hirdetés
. Hirdetés

A kvantumszámítási iparág tele van nevetséges hype-okkal

|

Bár a technológia fizikailag lehetségesnek tűnik, a tényleges, nagy léptékű megoldása óriási kihívásnak bizonyul.

Hirdetés

A kvantumszámítástechnika területe még csak születőben van, de folyamatosan figyelemfelkeltő szalagcímeket generál a közelgő "kvantum apokalipszisről", a "kvantumfölényről" és a végtelen új befektetésekről olyan vállalkozásokba, amelyek azt ígérik, hogy végre szélesre tárják a technológia kereskedelmi képességeit.

Az MIT Tech Review-ban megjelent új esszéjében azonban Sankar Das Sarma, a Marylandi Egyetem neves kvantumkutatója szerint azonban most mindenkinek egy mély lélegzetet kellene vennie.

Hirdetés

A kutatás szerinte lenyűgöző, és végül rendkívüli áttörésekhez vezethet. Elemzése szerint azonban a valóság az, hogy a dolgok egyelőre lassan haladnak, és nem valószínű, hogy a közeljövőben bármilyen a világot megváltoztató dolgot fogunk látni a technológiától.

"Én annyira kvantumszámítástechnika-párti vagyok, amennyire csak lehet. Több mint 100 műszaki cikket publikáltam a témában, és számos PhD-hallgatóm és posztdoktori ösztöndíjasom ma már világszerte ismert kvantumszámítástechnikai szakembe. De zavar a kvantumszámítástechnika körül manapság látott hype-ok némelyike, különösen, amikor arról van szó, hogy a technológiát hogyan fogják kereskedelmi forgalomba hozni."

Das Sarma 1994-ig vezeti vissza a kvantum hype-ok történetét, amikor egy elemzés kimutatta, elméletileg lehetséges, hogy a technológia képes feltörni a legerősebb létező titkosítási algoritmusokat. Ez fenyegetést jelentett, ezért a kormányok elkezdtek pénzt ölni a területbe.

A kutató elemzése szerint az a probléma, hogy bár a technológia fizikailag lehetségesnek tűnik, a tényleges, nagy léptékű megoldása óriási kihívásnak bizonyult. Az esszéjében rámutat többek között, hogy a mai csúcs kvantumszámítógépeknek pár tucatnyi olyan típusú qubitjuk van, amelyekről úgy vélték, hogy szükségesek a valóban lenyűgöző eredmények eléréséhez. De ahhoz, hogy hatékonyan kihasználjuk őket, ezt a számot több millióra kellene növelni.

"A mai qubitrendszerek óriási tudományos teljesítményt jelentenek, de nem visznek közelebb ahhoz, hogy olyan kvantumszámítógépünk legyen, amely képes megoldani egy olyan problémát, amely bárkit is érdekel. Ez olyan, mintha az 1900-as évek elejéről származó vákuumcsövekkel próbálnánk a mai legjobb okostelefonokat elkészíteni" - írta Das Sarma. Más szóval a kvantumszámítástechnika korszaka talán még mindig nem érkezett el. De a szakértő szerint ne tartsuk vissza a lélegzetünket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.