Hirdetés
. Hirdetés

A Huawei után a Xiaomi is Amerika célkeresztjébe kerül

|

A világ harmadik legnagyobb mobilgyártóját állítólagos katonai kapcsolatai miatt tette feketelistára az amerikai hadügy. A befektetők nem vásárolhatnak a részvényeiből, és a meglévő papírjaikat záros határidőn belől el kell adniuk.

Hirdetés

A Trump-adminisztráció még az utolsó napjaiban is komoly rendeleteket hoz, ezek között pedig a kínai kereskedelmi szigorítások új eleme is szerepel. A napokon belül leköszönő kormány a Xiaomit is feltette azon cégek listájára, amely a kínai katonai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozásokat gyűjti egybe. A kormányzat szerint a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója lényegében a kínai hadsereg irányítása alatt áll, tehát jelentős veszélyt jelent olyan tekintetben, hogy akár a készülékeken keresztül felhasználói adatokat gyűjthet és továbbíthat, amit aztán Amerika ellen lehet felhasználni.

Hirdetés

Persze ezeket a vádakat most sem sikerült konkrét bizonyítékokkal alátámasztani, de ez a Trump-kormányt eddig sem zavarta túlzottan. A mostani új rendelkezés lényege, hogy az amerikai beruházók nem vásárolhatnak többé a Xiaomi részvényeiből, sőt, meglévő papírjaikat is el kell adniuk 2021. november 11-ig.

A katonai feketelista frissítéséről az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának közleménye adott hírt, amely leszögezi, hogy minden erővel meg fogják akadályozni a katonai és civil fejlesztéseket összekapcsoló kínai terjeszkedési politikát. A Xiaomi ugyanakkor tagadja a kínai katonati kapcsolatokat, és azt mondja, hogy megteszi a szükséges lépésenek a cég és a részvényesek védelme érdekében. A bejelentés után a Xiaomi részvényeinek értéke mindenesetre 10,6 százalékot esett.

Es a feketelista egyébként nem azonos azzal az exporttilalmi listával, amin a Huawei szerepel, és ami gyakorlatilag elvágta az amerikai technológiától a legnagyobb kínai mobilgyártót, tehát egyelőre attól nem kell tartani, hogy hamarosan "Google-mentesíteni" kell a Xiaomi mobilokat, vagy elapadnának a hozzájuk érkező alkatrész-szállítmányok.

A búcsúzó Trump-kormányzat a Xiaomi mellett többek között a Comac repülőgyártót is feltette a katonai feketelistára, ahol az említett cégeken kívül még olyan illusztris vállakozások találhatók, mint a CNOOC olajipari óriás, a ZTE mobilgyártó, valamint Kína legnagyobb lapkagyártója, a SMIC. Az persze jó kérdés, hogy Joe Biden színre lépésével enyhül-e a Trump által az elmúlt években csúcsra járatott szigorítás, mindenesetre amerikai és nemzetközi cégek egyaránt lobbiznak azért, hogy lazuljanak a feltételek, és újra kereskedni tudjanak a listán szereplő kínai vállalatokkal. Meglátjuk.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.