Hirdetés
. Hirdetés

Fókuszlaborral erősít a Pannon Egyetem

|

Az országban egyedülálló, csúcstechnológiás vizsgálati tér segíti a termékfejlesztők munkáját és a vásárlói elégedettség feltárását.

Hirdetés

Két és fél éven át tartó beruházás végére került pont a szeptemberi, tanévkezdéssel összehangolt ünnepélyes megnyitó során, amikor hivatalosan is átadták a veszprémi Pannon Egyetemen kialakított Marketing Fókuszlabort, amely az EFOP-3.6.2-16-2017-00017-es azonosítószámú projekt keretében valósulhatott meg. Az 56,5 millió forintos beruházás során az intézmény 170 négyzetméteres alapterületen végzett felújítást, a termekben pedig a vizsgálatokhoz és kutatásokhoz elengedhetetlen egyedi audió- és videórendszer épült ki, emellett pedig speciális felszerelésekkel is gyarapodott az egyetem eszköztára.

Hirdetés

A körbevezetés során a jelenlévők betekintést nyerhettek a labor működésébe, és testközelből is megtapasztalhatták, miként zajlik egy ultramodern környezetben a fókuszcsoportos kutatás. A három teremből és egy előkészítő szobából felépülő laborban interaktív tábla, valamint a fix és mobil szemkamerák is helyet kaptak. Mindezek mellett olyan minőségű detektívtükör köti össze a megfigyelő és a csoportszobát, amelyet - egy elejtett félmondat alapján - szabad kapacitás függvényében akár a rendőrség is bátran használhat. A tükör egyébként lehetővé teszi, hogy a megfigyelő helyiségben dolgozó kutatók zavartalanul tanulmányozhassák a csoportszobában zajló tesztelést.

A kutatásban részt vevő "civileket" egyébként egy maximum 12 fő befogadására alkalmas szoba várja - ideális esetben 5-7 fővel zajlik egyébként a felmérés -, melyet úgy alakítottak ki, hogy a berendezése segítse az adott témára fókuszálást, emellett a szoba a különféle zajok felerősítésére is képes. A vizsgálatot vezető moderátorok képzésére is komoly hangsúlyt fektet az egyetem, hiszen a kutatások sikeressége nagyban múlik a csoporttal folyamatos interakcióban álló személy munkáján.

- A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara elkötelezett az innovatív marketingkutatás és az arra épülő döntéstámogató tanácsadás iránt. Az oktatás és kutatás mellett partnereinknek olyan fejlett szolgáltatás nyújtására alkalmas infrastruktúrát hoztunk létre, amely oktatóink széles körű szakértelmére és nemzetközi marketingtapasztalatára épít, emelte ki nyitóbeszédében Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja.
A Marketing Intézeti Tanszék vezetője és a labor létrejöttéért hosszasan kardoskodó Veres Zoltán büszkén mesélt a Marketing Fókuszlabor legnagyobb különlegességének számító szemkameráról is, amely két infravörös képalkotóval valós időben rögzíti egy hordozható külső merevlemezre a felhasználók által látott élőképet és a szemmozgást is.

- A szemkamera nem csak a tudományos kutatásokban, de az üzleti világban is széleskörűen alkalmazható; online értékesítési felületek, weboldalak felhasználói magatartásának vizsgálatára is alkalmas. Segítségével a fogyasztói visszajelzések alátámasztása még megbízhatóbb. A szemkamerával bármilyen belső térben vagy képernyős felületen elhelyezett információ hasznossága tesztelhető és optimalizálható, sőt teszteléshez külső helyszínen is felhasználható, mondta.

Mivel a létesítmény hiánypótló szerepet tölt be a régióban, így valószínűleg hatalmas kereslet lesz rá a külsős partnerek irányából is, emellett rendszeres látogatásával a diákok is piacképes tudást szerezhetnek. A labor egyébként a Gazdaságtudományi Karra felvett hallgatók mindennapjainak szerves részét képezi majd, hiszen már az alapképzés során is részt vehetnek az itt zajló kutatásokban; dedikált óraként a tantervbe is bekerült a használata. Amit mindeddig könyvekből sajátíthattak el a Pannon Egyetem diákjai, most végre éles környezetben is kipróbálhatják, így pedig az elméleti tudásuk tényleges, gyakorlati képesítéssel is bővül.

Dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke kiemelte: "Ez az alkalmazás jó példa arra, hogy az egyetemek tudásbázisa hogyan tud hasznosulni a gyakorlatban."

Természetesen az egyetem piaci partnerei is örömmel fogadták a labor megnyitásának a hírét. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott: - A Pannon Egyetemen most átadott Fókuszlabor alkalmas arra, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra az innovációs tevékenységébe bevonja az itt felsorakoztatott infrastruktúrát. Tudunk tesztelni célcsoportokat, korosztályokat, egy-egy termékfejlesztési munkánk eredményét illetően, amely utána visszacsatolásként segítheti a Manufaktúra termékfejlesztési tevékenységét. Ez a labor elősegíti, hogy a 21. században 21. századi trendi Herendi porcelánt tudjunk mindenkinek kínálni.
Az egyetem Gazdaságtudományi Karának campusán található labor a szabad kapacitások függvényében bérelhető is, felkínált szolgáltatása pedig potenciális előnyt jelenthet az üzleti partnerek, állami szervezetek, más oktatási intézmények vagy bármilyen vállalati, illetve fogyasztói döntés előtt álló felhasználók számára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.