Hirdetés
. Hirdetés

Projektmenedzser tisztújítás

|

A világ legnagyobb projektmenedzsment szakmai szervezetének, Project Management Institute (PMI), magyar tagozatának március végén volt a nagy tisztújító közgyűlése, a beszámolókból a projektmenedzsment szakma fejlődéséről érdekes adatokat, információkat tudhatunk meg.

Hirdetés

A PMI világszerte jelenleg 105 országban 460 ezer taggal rendelkezik. A PMBOK (Project Management Body of Knowledge), a projektmenedzsment tudások egyre fejlődő, bővülő alapkönyve az ötödik változatánál tart, és beleértve a fordításokat is 5 millió példányban kelt el. Erre a tudásbázisra épül a projektmenedzsment minősítési rendszer, amely a gyakorlat igazolásából és egy vizsgából áll. A PMP (Project Management Professional) minősítés a világon a leginkább elismert, elfogadott minősítéssel ma 650 ezer projektmenedzser rendelkezik.

Hirdetés

A PMI Budapest, Magyar Tagozat, egyike a PMI világ 300-as közösségének, egyesületi formában működő non-profit szervezet 2003-ban alakult. A PMBOK magyar változatát már két változatban 60 önkéntes munkájával a hazai projektmenedzsment nyelv megteremtésének szándékával készítette el. Az Akadémiai Kiadóval közösen megjelentett könyv 3000 példányban forog közkézen. A minősítések terén is hatalmas a fejlődés, a hazai minősítések száma a 2003-as pár 10-hez képest az utóbbi években az alábbiak szerint alakult:

PMP-k száma Magyarországon:

2011   248
2012   326
2013   397
2014   498
2015   580

Egyre több helyen elvárás a minősítéssel igazolt projektmenedzsment tudás. Mert egyre inkább megerősödik, hogy a projektmenedzsment - ahogy a menedzserek esetén is - munka sikerének nagy része a nehezen mérhető képességeken (soft skill) múlik, de az eredményes vezetés, kommunikáció, motiválás alapja a magabiztos háttér, amit a minősítések igazolnak. A projektmenedzser tudások, képességek új háromszöge alapján a minősítési rendszer átalakítása is folyamatban van a PMI-nál. S nemcsak az új minősítésekre vonatkozóan, hanem folytonos megújításra is vonatkoznak az új szempontok.

A PMI előrejelzése szerint a 7 projekt-intenzív iparágban 15,7 millió új projektmenedzserre lesz szükség 2020-ra. Hazánkban is jelentős a kereslet, mert számos nemzetközi cég Magyarországra fókuszálta a vállalaton belülre és esetenként kívülre is projektmenedzser szolgáltatást gyújtó részlegét.

A PMI Budapest Magyar Tagozat folyamatos munkával, új kezdeményezéseivel törekszik a hazai projektmenedzsment életet bekapcsolni a világ vérkeringésébe. Ennek egyik kiemelkedő eseménye az Art of Projects nemzetközi konferencia, ahol ezekkel az eredményekkel, hatásokkal közvetlenül is találkozhatnak a hazai projektmenedzserek. Avval is jelezve a kapcsolatépítést, hogy ez a konferencia most már hagyományosan a Nemzetközi Projektmenedzsment napon, mert már ilyen is van 2005 óta, minden november első csütörtökjén, ami idén november 5-re esik.

 

A hazai projektmenedzserek elismerésére - más szervezetekkel együttműködésben - az Év Projektmenedzsere Díj (idén 15-dik alkalommal) és az Év (projektmenedzsment témájú) Szakdolgozata/Diplomamunkája Díj (3-dik alkalommal) szolgál evvel is ráirányítva a szakmán kívülieket a projektmenedzsment növekvő értékére, fontosságára és emelkedő minőségére.

A PMI Budapest Magyar Tagozat megválasztott új vezetősége ennek a szellemében lát munkához:
Szalay Imre elnök, Kovács Ádám titkár, Balogh László, Farkas Tamás, Kiss Norbert, Pálvölgyi Lajos, Prattinger Balázs, Vereczkei Brigitta alelnökök.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.