Hirdetés
. Hirdetés

Washington kínai és arab cégeket szankcionál

|

Az amerikai pénzügyminisztérium az iráni olajtermékek értékesítésében segédkező cégeket vette célba.

Hirdetés

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva komoly szankciókkal sújtja már évek óta a kínai technológiai vállalatokat. Idén, az orosz-ukrán háború kirobbanása után pedig az amerikai kereskedelmi miniszter, Gina Ramimondo komolyan megfenyegette az Oroszország elleni szankciók kijátszására készülő kínai cégeket.

Legutóbb pedig kínai és egyesült arab emírségekbeli cégeket, valamint egy iráni petrolkémiai gyártóhálózatot sújtottak másodlagos amerikai szankciókkal, mert segítettek Teheránnak "kijátszani a büntetéseket" azzal, hogy támogatták petrolkémiai termékeinek nemzetközi piacokon történő értékesítését.

Hirdetés

A szankciókat két hongkongi székhelyű, három iráni és négy egyesült arab emírségekbeli cég ellen vezették be az amerikai pénzügyminisztérium héten kiadott közleménye szerint. Az amerikai joghatóság alá tartozó cégek minden vagyoni érdekeltségét zárolták, és a velük üzletelőket is szankciókkal vagy bizonyos körülmények között büntetéssel sújthatják. A tiltásokat a kínai állampolgárságú Jinfeng Gao és az indiai állampolgárságú Mohammed Shaheed Ruknooddin Bhore ellen is kiszabták.

"Az Egyesült Államok az értelmes diplomácia útját követi, hogy elérje a kölcsönös visszatérést a közös átfogó cselekvési terv betartásához" - mondta Brian E. Nelson terrorizmusért és pénzügyi hírszerzésért felelős pénzügyminiszter-helyettes az iráni atomalkura utalva. "Megállapodás hiányában továbbra is alkalmazni fogjuk szankciós hatásköreinket az Iránból származó kőolaj, kőolajtermékek és petrolkémiai termékek kivitelének korlátozására" - tette hozzá.

Az iszlám köztársaság elleni "maximális nyomást gyakorló" szankciókampányt Donald Trump korábbi amerikai elnök indította el, aki 2018-ban egyoldalúan kilépett az iráni atomalkuként is emlegetett JCPOA-megállapodásból. Az Irán-ellenes politikát Trump utódja, Joe Biden is érvényre juttatta.

A megállapodást 2015-ben írta alá Irán, az Egyesült Államok, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Kína és Oroszország, és az iráni atomprogram csökkentéséért cserébe minden szankciót fel kellett oldani.

A legújabb szankciókat Irán gazdasági diplomáciáért felelős külügyminiszter-helyettese hatástalannak minősítette. "Petrolkémiai iparunk és termékeink már régóta szankciók alatt állnak, de az értékesítésünk különböző csatornákon keresztül folytatódott, és folytatódni fog" - mondta Mehdi Szafari az iráni állami televíziónak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.