Hirdetés
. Hirdetés

Irány az informatika!

|

Jó lenne, ha a nők tisztában lennének képességeikkel, bíznának magukban, és ha érdekli őket az informatika, nem hagynák magukat eltéríteni a szakmától. A vegyes, női-férfi csapatok bizonyítottan kreatívabbak, mint a csak férfiakból álló csoportok.

Hirdetés

Sok nő eleve kizárja az informatikai karriert, holott volna kedve hozzá, csak hiányzik az önbizalma. Vajon miért? Tény, hogy még mindig sok negatív hatású sztereotípia él a társadalomban, a környezet gyakran elbizonytalanítja a lányokat. Nem ritka azonban, hogy a nők jobban teljesítenek az alkalmassági teszteken, mint férfitársaik, a fontos készségek szélesebb skálájával rendelkeznek, és jobban megfelelnek egy sikeres IT-karrier elvárásainak. Többek között a CodeCoolnak is ez a tapasztalata.

A programozóiskola nőnapi kerekasztal-beszélgetésén nők és férfiak osztották meg gondolataikat. A CodeCool egyik volt diákját korábban a családja tántorította el az informatikától. A lány maga kezdett el foglalkozni a programozással, de a családja szerint ez a szakma csak zseniknek való. Elhitte a - természetesen - megalapozatlan véleményt, és másfelé vette az irányt. Sok-sok év után tért csak vissza az informatikához. Beiratkozott a CodeCool képzésére, elvégezte azt, majd az IT világában helyezkedett el. Ma ő is a programozóiskola egyik tanára.

A problémák között az is elhangzott, hogy hiába megy jól a középiskolában a matek, az informatika, a lányok nem kapják meg a megfelelő támogatást a tanáraiktól, fel sem vetik nekik az informatikus pálya lehetőségét. Sőt, inkább eltántorítják őket az informatikától.

Tíz évesen, még előítéletek nélkül

Némileg más szemszögből világította meg a problémát egy női felsővezető, aki több mint húsz éve dolgozik az informatikai és telekommunikációs piacon. A szóban forgó informatikai vállalatnál hölgyek is vannak a fejlesztők, a kódolok között, de nem csak e területeken alulreprezentáltak, hanem például a kereskedelmi oldalon és a döntéshozói szinten is. A probléma tehát korántsem csak az IT világát érinti.

Egy non-profit szervezet képviselője is részt vett a kerekasztal-beszélgetésen. Küldetésük, hogy a téma iránt érdeklődő lányokat és hátrányos helyzetű csoportokat segítsék bekapcsolódni a számítógépes kódolás világába. A foglalkozásokon már 10 éves kortól részt vehetnek a gyerekek. A szervezet munkáját több nagy technológiai vállalat támogatja. Az a tapasztalat, hogy a 10 évesekben még nincs semmiféle előítélet. Ők még komolyan gondolják, hogy bármilyen szakmát választhatnak. A törés 13-14 éves korban következik be. Erre a korosztályra már erős hatással vannak a családi, baráti, iskolai sztereotípiák, ezeket kell megfelelően kezelni, ellensúlyozni.

Rossz az irány

Kétségtelenül vannak tehát jó kezdeményezések, de sajnos a rossz hír, hogy Magyarországon az utóbbi években, a 2017-ig tartó felívelés után csökkent a mérnök- és természettudományi területen dolgozó hölgyek száma. Az okok vélhetően többrétűek. Bizonyára nem minden informatikai végzettségű nő helyezkedett el saját szakmájában, de úgy tűnik, a Covid sem tett jót a női informatikusoknak. Az otthoni munkavégzés a férfiak malmára hajtotta a vizet, mivel több vezető nem bízott meg a női munkatársakban. Úgy vélték, egy nőt az otthonában jobban elvonják a munkától a családdal, a háztartással kapcsolatos teendők, mint a férfiakat. Ezért inkább férfiakat alkalmaztak. Ezáltal még rosszabb lett az arány a fejlesztők körében, még inkább jellemzővé vált, hogy a fejlesztések eredményei zömében harmincas férfiak kezéből kerülnek ki.

Az irány egyértelműen rossz. Számos példa bizonyítja, hogy azokban a csapatokban, ahol hölgyek is dolgoznak, sokkal nagyobb a kreativitás, jobb eredmények születnek, mint a homogén férficsoportokban.

Hirdetés

A nők nem elég merészek

Nehezíti a fiatal nők informatikába való bekapcsolódását, hogy az IT-ban nagyon kevés a női példakép. Nem könnyű olyan valakit megnevezni, aki sikerrel vette az akadályokat, elfogadott szakember, így jó példa lehet a lányok számára.

- Nagy hibánk, hogy nem vagyunk elég merészek - jelentette ki a beszégetés egyik női résztvevője. Bizonyított tény, hogy egy férfi simán jelentkezik olyan álláspályázatra, ahol csak 20 százalékban felel meg a követelményeknek. Ha például öt év szakmai tapasztalat az elvárás, két éves múlttal sem hátrál meg. A nők ezzel szemben inkább kevebbet állítanak magukról a valóságnál. A hölgyek tanulhatnának egy kis fineszt az uraktól.

Egy vezető beosztású hölgy szerint a női informatikusoknak sokat kell kommuikálniuk a munkatársaikkal, a főnökeikkel, meg kell mutatniuk magukat, hangsúlyozniuk kell az előnyeiket. Tapasztalata szerint a nők egyik fő erőssége, hogy strukturáltan tudnak gondolkozni. Véleménye szerint azokat a dolgokat kell erősíteniük magukban, amikben igazán kiválóak. Nem jó leragadni a szorosan vett informatikánál, a napi 8-10 óra kódolásnál, élni kell a komplex gondolkodás adottságával.

Kettős mérce

A Yettel országos, reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a válaszadók több mint negyede szerint a nők rendszeresen találkoznak negatív előítéletekkel a munkahelyükön. Habár a kutatás szerint mindkét nemnek vannak kihívásai a munkaerőpiacon, a válaszadók több mint fele véli úgy, hogy könnyebb férfiként érvényesülni egy munkahelyen, illetve közel felük (47%) gondolja ugyanezt az álláskeresés terén. A nők láthatóan több akadállyal szembesülnek a munkahelyükön, mint a férfiak: 59 százalékuk érezte már azt az elvárást, hogy minden helyzetben kedvesnek, megértőnek kell lennie, míg a férfiak csupán 31 százalékánál jellemző ugyanez.

A kutatásból az is kiderül, hogy minden második nő tapasztalta már legalább egyszer, hogy a neme miatt kevésbé tartják relevánsnak a véleményét. Emellett sokan jelezték, hogy volt már olyan, amikor nem találták alkalmasnak egy pozíció betöltésére (44%), esetleg azt éreztették vele, hogy nem tud olyan minőségben elvégezni valamit, mint a másik nem képviselője (41%).

Mindkét fél számára fontos a befogadás

A PwC friss nemzetközi tanulmányai (PwC Women in Work Index, PwC Inclusion Matters) szerint a nemek közötti munkahelyi egyenlőség megvalósítása világszerte lassú ütemben halad. Magyarországon 2021-hez képest 2022-ben kicsit javult a helyzet. Ugyan még messze vagyunk a nemek közötti egyenlőségtől, a javuló mutatók arra utalnak, hogy az ennek elérése érdekében tett vállalati erőfeszítéseknek kezd megmutatkozni az eredménye. Ilyenek például a nők karrierfejlődését támogató céges programok vagy a kisgyermekes anyák reintegrációját és a rugalmas foglalkoztatási formákat alkalmazó jó gyakorlatok.

A PwC 2023-as kutatása megerősíti, hogy a fizetésbeli egyenlőtlenség fájdalmas pont a nők számára: csak 39 százalékuk érzi úgy, hogy méltányos javadalmazásban részesül a munkájáért. Egy másik kutatási megállapítás, hogy jelentős különbség van a férfiak és a nők előléptetés- és fizetésemelés-kérési hajlandósága között, a férfiak javára.

A nők fluktuációs hajlandósága növekedett: minden negyedik nő azt tervezi, hogy a következő 12 hónapban munkahelyet vált, ami alig marad el a férfiakétól.

A szervezeti kultúrában és rendszerekben tetten érhető befogadás (összetartozás, méltányosság, inkluzív döntéshozatal) fontosságát az is alátámasztja, hogy a magasabb munkahelyi befogadásiindex-pontszámmal rendelkező nők agilisabbak a többieknél, 1,2-szer kisebb valószínűséggel váltanak munkahelyet, és 1,7-szer nagyobb valószínűséggel keresnek aktívan lehetőségeket a tanulásra és az új készségek elsajátítására. Szintén ők azok, akik nagyobb előnyökre számítanak a mesterséges intelligenciából adódóan a munkahelyükön, világos elképzelésük van arról, hogy a munkájukhoz szükséges készségek hogyan változnak a következő öt évben, és biztosabbak abban, hogy munkáltatójuk támogatni fogja a kulcsfontosságú készségek fejlesztését.

Hátrányban a női vállalkozók

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94 százaléka kizárólag férfiak által alapított vállalkozásokba áramlik. A probléma Magyarországon is jelen van. Hogy a strukturális egyenlőtlenség csökkenjen, kifejezetten a nőkre szabott programokra van szükség - vélik a Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE) projektben részt vevő partnerszervezetek, köztük a Magyar Üzleti Angyal Egyesület (HunBAN) is.

Kedvcsináló

Lányokra szabott mérnöki pályaorientációs programot indított az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSz). Az általános- és középiskolás lányoknak szánt "Női mérnök leszek" ingyenes program célja, hogy a 12-18 év közötti fiatalok közvetlenül ismerhessék meg a női mérnökök munkáját, erről saját élményeket szerezhessenek, valós képet kaphassanak a mérnöki karrierekről, életpályákról, és ezáltal reális alternatívaként tekintsenek a műszaki felsőoktatás által kínált lehetőségekre.

Az EJMSz tavaly év végén közzétett, országos, reprezentatív, a 11. osztályosok továbbtanulási terveit felmérő kutatásából kiderült, hogy a lányok hiába teljesítenek jól a műszaki- és természettudományos tantárgyakban, mégsem a mérnökség jár a fejükben, amikor a jövőjükön gondolkoznak. Sokkal közelebb érzik magukhoz az orvosi, egészségügyi pályákat. Ennek sokszor az az oka, hogy alig, vagy egyáltalán nem tudják, hogy valójában mivel foglalkoznak a mérnökök, és sokan élő példákkal sem találkoztak. Az EJMSz programja keretében olyan kérdések is szóba kerülnek, mint például a kereseti lehetőségek, a férfiakkal való együttdolgozás, vagy a munka-magánélet összeegyeztetése.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.