Hirdetés
. Hirdetés

Hot-desking: a legrosszabb trend a hibrid munkában?

|

Egy vállalat számára ez az első pillantásra fantasztikus ötletnek tűnik, hiszen költségeket takarít meg.

Hirdetés

A pandémia utáni munkaszervezés ideális megoldásának a hibrid munka kínálkozik, amikor az alkalmazottak egy része távolról, egy része pedig az irodában dolgozik, és rendszeresen változik, hogy ki vannak távol és kik tartózkodnak az irodában.

Az olyan technológiai vállalatok, mint a Google, nagy összegeket fektettek be az irodahelyiségek átalakításába, hogy a munkavégzés másfajta módját is lehetővé tegyék. A Google például úgy alakította át irodahelyiségeit, hogy megkönnyítse a személyes és a távmunkában dolgozó csapattagok közötti együttműködést. Olyan kültéri tereket is épített, amelyek lehetővé teszik a csapatok számára, hogy biztonságosabban találkozhassanak egymással.

Hirdetés

Az elképzelés szerint az alkalmazottaknak nem lesz szükségük állandó irodára vagy íróasztalra, mivel csak heti két-három napot járnak be az irodába megbeszélésekre. A fennmaradó időben otthonról dolgoznak majd.

Ez végül elvezet minket az úgynevezett hot-deskinghez. E koncepció szerint a céges iroda gyakorlatilag egy co-working tér, ahol senkinek sincs kijelölt munkahelye. Ehelyett különböző környezetekből választanak egy helyet, ahol dolgozni szeretnének, és éppen olyan helyet foglalnak el, amelyik szabad.

Hétfőn például egy hagyományos íróasztalnál dolgozhat az alkalmazott, kedden egy állómunkához kialakított asztal jut, szerdán természetes fényben, csütörtökön egy ablaktalan helyiségben tud letelepedni, és így tovább. A lényeg, hogy senkinek sincs íróasztala, csak megjelenik az irodában, és talál egy helyet, ahol dolgozhat. Ez messze a legrosszabb dolog a hibrid munkában, és ennek véget kell vetni - írja az Inc. magazin.

Persze, a vállalat számára ez a beosztás első pillantásra fantasztikus ötletnek tűnik, hiszen költségeket takarít meg. Mivel senkinek sincs saját helye, és nem mindenki jelenik meg minden nap a munkahelyén, a cég megengedheti magának, hogy kisebb irodát és benne kevesebb asztalt (kiépített munkahelyet) tartson fenn.

Emellett különböző munkakörnyezetek kialakítására is alkalom van, azaz a különböző munkaterületek igényeinek megfelelő környezetben dolgozhatnak az oda tartozó emberek. Lehetnek például külön terek nyitott asztalokkal, különálló asztalokkal, kanapékkal vagy esetleg bisztróasztalokkal.

Vannak olyan tapasztalatok, hogy e nagyon is logikus elrendezés, amellyel az ott dolgozók kreativitását és jobb munkateljesítményét kívánják elősegíteni nem feltétlenül a legnépszerűbb, mert van, akinek a "saját odú hiánya" túl stresszes. A hot-desking mindenféle más problémát is felvet.

Mi van például, ha nem áll rendelkezésre az a típusú munkaterület, amire a beérkezőnek éppen szüksége van? Előfordul, hogy egyes alkalmazottak egy órával korábban érkeznek a munkahelyükre, csak hogy biztosak legyenek benne, megkapják a kívánt helyet.

A tapasztalatokból kiderült, hogy nehéz előre kitalálni a szociális dinamikát. Fontos, hogy ki hol dolgozik, senki sem akar rossz helyre ülni, vagy rossz asztalnál ragadni. Ez a helyzet pedig nem éppen ideális a munka elvégzéséhez. Azaz a hot-desking innovatívnak tűnhet, és pénzt takaríthat meg, de ez nem jelenti azt, hogy nincs ára - figyelmeztet az Inc. magazin.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.