Hirdetés
. Hirdetés

Új karral bővülhet a Pannon Egyetem

|

Az Ovádi Péter, Veszprém megye 1. sz. választókerületének képviselője, valamint Vigh László, Zala Megye 1. sz. választókerületének képviselője által benyújtott módosító indítvány értelmében a Zalaegerszegen működő, a jelenleg a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) szervezetéhez tartozó Gazdálkodási Kar a Pannon Egyetem szervezetébe olvadna be.

Hirdetés

Hirdetés

A Pannon Egyetem vezetése messzemenően egyetért a képviselői kezdeményezéssel, hiszen az támogatja a Pannon Egyetem 2019. őszén elfogadott fejlesztési stratégiájának megvalósulását, hogy az intézmény a társadalom és gazdaság számára kiemelkedő jelentőségű képzési és kutatás-fejlesztési területeken, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város önkormányzatával, a térség gazdálkodó szervezeteivel és intézményeivel szoros együttműködésben Zalaegerszegen minőségi és versenyképes felsőoktatási centrumot hozzon létre.

A Pannon Egyetem a BGE nagy múltú Gazdálkodási Karának integrációjával tovább erősítené a Közép- és Nyugat-Dunántúli régióban a felsőoktatásban és a kutatás-fejlesztés területén betöltött vezető szerepét, amihez stratégiai elképzeléseink szerint Zalaegerszegen a mérnöki, műszaki területek jelentős fejlesztésével kívánunk hozzájárulni.

Ide vonatkozó hír, hogy a Pannon Egyetem is csatlakozott a Folding@Home elnevezésű nemzetközi kutatási projekt és közösségi számítási platformhoz, amelynek elsődleges célja a koronavírus járvány megállítása. 

A világszintű Folding@HOME projekt lényege, hogy a koronavírus elleni vakcina kutatásához szükséges számítási feladatokat nem drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem egyszerűbb, olcsóbb, akár földrajzilag különböző helyen található gépek millión. Ez az informatikai hálózat ugyanakkor kiválóan alkalmas az összetett, hatalmas számítási kapacitást igénylő modellezési feladatok elvégzésére. A programhoz való csatlakozási szándék a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézet oktatói oldaláról indult, a kezdeményezés az intézményvezetés részéről azonnali támogatást nyert.

A távoktatásra áttért Pannon Egyetemen a rendszerbe állításhoz szükséges programokat első körben az informatikai oktatótermek gépeire telepítik fel. A nemzetközi kezdeményezéshez ugyanakkor a hallgatók saját otthoni számítógépeik ez irányú beüzemelésével is csatlakozhatnak, hiszen nagy előnye a hálózatnak, hogy a belépéshez nem kell informatikai tudás, és erős infrastruktúra sem. A Pannon Egyetem rövidesen 3-400, a hallgatók részvételével pedig akár több ezer processzorral is segíteni tudja a koronavírus nemzetközi kutatását.

"A Pannon Egyetem minden szabad informatikai kapacitását a nemzetközi program szolgálatába állítja. Az intézmény a hallgatók bevonásával egységesen támogatja azt a kutatási projektet, amelynek célja a koronavírus járvány megállítása." - mondta Dr. Domokos Endre a Pannon Egyetem Mérnöki Karának intézetigazgatója.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.