Hirdetés
. Hirdetés

Windows Phone fejlesztői konferencia a BME-n

|

Egyetemi oktatók, szakértők, a Microsoft és a Nokia munkatársai, illetve iparági szereplők osztották meg egymással és az érdeklődőkkel tapasztalataikat a Nokia telefonok új operációs rendszerére való fejlesztés lehetőségeit illetően ma a BME-n.

Hirdetés

"Hatékony szoftverfejlesztés Windows Phone platformra. Tippek és tapasztalatok" címmel tartottak ma egész napos fejlesztői konferenciát a Windows Phone BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének Infoparkban lévő épületében. A rendezvényt Vajta László, a BME VIK dékánja nyitotta meg, aki rövid beszédében azt hangsúlyozta, hogy az egyetem szoros szakmai együttműködésre törekszik az iparág képviselőivel, és hogy egy ilyen konferencia remek alkalom, hogy az egyetemi kollégák, iparági szereplők, szakértők az itt megszerzett új ismeretek révén még hatékonyabban végezzék munkájukat. A hallgatók korszerű ismeretekre való oktatása ma már elképzelhetetlen az ipar szereplőinek közreműködése nélkül, ezért is örültek, hogy a Microsoft és a Nokia segítségével meg tudták szervezni ezt a konferenciát. Vajta László hozzátette, nyitottak a hazai kis és közepes vállalkozók műszaki problémáinak megoldására is, készek szabad kapacitásaikat a piac számára kamatoztatni az egyetemen. Ilyen esetben az egyetem a vállalkozókkal osztozkodik a piaci sikerekben. A nagyvállalatokkal - mint amilyen a Nokia és a Microsoft esetében is történt - akár közös kutatólaborokat és tudományos programokat is indítanak.

A piac és az oktatói szféra együttműködésének szorosságára utal, hogy az eseményre regisztrált 350 főből 120-an érkeztek az egyetemről, és 230-an az iparból, összesen több mint 100 cégtől.

Már látszanak az első eredmények

A szót ezután Papp István, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója vette át, aki beszéde elején emlékeztetett, hogy körülbelül egy év telt el azóta, hogy a Microsoft és a Nokia vezetői közösen bejelentették a szoftvervállalat és a telco cég együttműködését, vagyis azt, hogy a Microsoft operációs rendszerét, a Windows Phone-t integrálják a Nokia készülékeibe. Mostanra pedig már a piacon is vannak az első, WP-t futtató Nokia telefonok. "Az igazi verseny nem is a mobilpiacon, hanem a mobil ökoszisztéma területén van kibontakozóban" - mondta Papp, majd hozzátette, hogy a tartalom és az alkalmazások kérdése egyre erősebb fókuszt kap a mobilkommunikációban. Papp reményét fejezte ki, hogy ebben a Nokiának és a Microsoftnak is jelentős szerepe lehet. Az igazgató az elmúlt egy évet értékelve már az első sikerekről, eredményekről is be tudott számolni. Elhangzott például, hogy mostanra már közel 7 ezer egyéni fejlesztő töltötte le a Windows Phone fejlesztői eszközét, és immár 300 alkalmazás vált elérhetővé a Market Place-en. Papp örömének adott hangot, hogy az alkalmazások kétharmada az egyetemi szférából származik. Fontos fejlemény, hogy a fiatal generáció lelkesedik például a játékfejlesztések iránt, ráadásul a Windows Phone fejlesztésének oktatását már az egyetemi szféra is megkezdte, és már négy egyetemen, köztük természetesen a Műegyetemen is kreditpont jár érte, amit a Nokiával közös fejlesztői labor segít. 

Az ügyvezető ezután néhány kedvenc Windows Phone alkalmazását is megemlítette. A focirajongók számára fejlesztett közösségi alkalmazástól a történelmi szoftvereken és a turisták eligazodását segítő programokon át a gazdasági hírapplikáción és az aukciós programon keresztül, sok minden érhető ma már el a Windows Phone alkalmazásboltban, sőt a Windows Phone készülékek akár IPTV távirányítóvá is átalakíthatók. "Bár nagyon sok izgalmas alkalmazás van már most is, de ez még csak a kezdet, és sok hasonlóan izgalmas megoldás várható még a jövőben" - mondta Papp, majd e folyamatban való aktív részvételre buzdította a hallgatóságot.

A Microsoft Magyarország vezetőjének előadása után Molnár Bence Rita, a Nokia regionális marketingigazgatója kapott szót, hogy ismertesse cége stratégiájának három pillérét. Fontos fejleménynek nevezte a hardver és a szoftver egymásra találását a Microsoft és a Nokia együttműködése révén. A második pillér, a "Next Billion", amelynek lényege, hogy az internet segítségével minél több minden információt tegyenek elérhetővé a felhasználók számára mobilon is. A harmadik pillér a Future Disruptions, vagyis a jövőbe mutató technológiák felkarolása. Ezenkívül a cég még a többi okostelefon közötti megkülönböztethetőséget és az ikonikus dizájnt is fontos terméktulajdonságnak tartja, ahogy azt is, hogy a Nokia új telefonjai nagyszerű képalkotási tulajdonsággal rendelkeznek.

A Microsofttal való együttműködés két fontos területe a szolgáltatások és az ökoszisztéma, melyeknek egyik kiemelt része, hogy a fejlesztőket kiemelten támogatják, hogy minél több Windows Phone alkalmazást készítsenek. Ennek jegyében tartják fontosnak, hogy a Nokia kutatólaborja támogatja a magas szintű programozóoktatást, illetve különböző fejlesztői klubokat és a mostanihoz hasonló konferenciákat szerveznek. 

Telefonokat kaptak a diákok

A Nokia munkatársának előadását követően három egyetemista számára Nokia Lumia Windows-telefonokat és Windows Phone-os fejlesztői szakkönyvet adtak át. Ezt azzal érdemelték ki, hogy ők készítették a legjobb mobil alkalmazásokat a műegyetem egyik kurzusának keretében. (A nyertesek: Zöld László a My weather nevű mobilapplikációért kapott okostelefont. A megoldás a legnagyobb magyar és nemzetközi városok időjárását jelzi előre.  Nagy Gábor a SeriesFan nevű applikáció elkészítéséért részesült díjban. Ezzel a programmal a kedvenc televíziós sorozatok menedzselésére van mód. Kutasi Bence pedig az utat-M-utat nevű szoftverrel került a díjazottak közé, amiegy busz és vonat menetrendek keresésére szolgáló alkalmazás.)

A szót ezután egy időre Charaf Hassan egyetemi docens vette át, aki utalt a Gartner 2012-es prognózisára, amelynek egyik legfontosabb része, hogy 2012 a táblagépek, a mobil alkalmazások és interfészek éve lesz. Elmondta, hogy a hallgatók is nagyon aktívan érdeklődnek a terület iránt.  

Ezt követően megkezdődtek a különböző szakmai előadások, melyek sorát Bátorfi Zsolt kezdte el. A microsoftos szakember elmondta, hogy a játék applikációkra van a legnagyobb igény, érdemes erre odafigyelni. A hallgatók számára jó hír, hogy ingyenesen elérhető számukra az SDK fejlesztői környezet, majd részletezte, hogy egy fejlesztő milyen segítségre számíthat a Microsoft-Nokia párostól. Például egy új applikáció megjelenhet a Nokia digitális csatornáiban,  sőt a Piactéren akár Featured státuszba is kerülhet. A Microsoft ezenkívül ingyenes Metro dizájn workshopot is tart. 

Az egyik legérdekesebb szakmai előadást a délelőtt folyamán egyébként Kelényi Imre tanszéki oktató tartotta. Ő a Windows Phone-t a többi mobilplatformmal (Google Android, Apple iOS) hasonlította össze, a Windows Phone hiányosságait sem eltitkolva hallgatósága elől, és a legkülönfélébb szempontok alapján részletesen is "kivesézte" az egyes rendszerek tulajdonságait. Szó esett a készülékparkról, a fejlesztői kódról, a képernyőfelbontásról, a memóriakorlátról, a multitaskingról, a skálázhatóságról,  a grafikus teljesítményről, az adattárolásról, biztonságról, sebességről, tesztelésről és sok minden másról is. Ezt követően Nagy Dániel Dávid a Metro dizájn nyelvről tartott előadást.

Az ebédet követően a téma  a Windows Phone-ra való fejlesztés menete volt, amiről először Kővári Bence, majd Fekete Krisztián beszélt. Ezt követően Rajacsics Tamás külön előadásban foglalkozott még a játékfejlesztések témakörével is.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.